Ingredientul cu care să înlocuiești drojdia din aluat. Multe gospodine nu știu acest truc genial
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 11.01.2023 la 11:35
Actualizat pe 11.01.2023 la 12:53
Drojdia este folosită în multe produse de panificație, ajutând la creșterea preparatului. Aceasta poate fi înlocuită cu un aliment pe care îl găsim în propriile noastre case și se folosește foarte ușor. Rezultatul se arată la fel de spectaculos și nu este nicio diferență.
- Ingredientul cu care să înlocuiești drojdia din aluat
- Gospodine nu știu de acest truc
Când vrei să îți surprinzi familia cu un preparat delicios sau un desert gustos, ai nevoie de drojdie sau maia pentru aluat. Există un ingredient cu care o poți înlocui și el se găsește în toate bucătăriile românești.
Cu ce se înlocuiește drojdia
Dacă te gândești să prepari gogoși și nu mai ai drojdie în casă, nu poți renunța la idee. Poți alege între a merge la magazin să cumperi sau poți înlocui drojdia cu un alt ingredient. Poate ai crede că nimic u te poate ajuta, dar te înșeli în acest sens.
Bicarbonatul de sodiu poate lua locul drojdiei foarte simplu. Aici trebuie să ai grijă să adaugi destul acid pentru a forma bule, ce vor ajuta coca să crească.
Se folosește aceeași cantitate de bicarbonat pe care o foloseau și la drojdi. Astfel că pentru 10 grame, vei folosi tot 10 grame de bicarbonat. Se va pune într-un păhărel sau o ceașcă și se adaugă o lingură de zeamă de lămâie. Când îl adaugi în cocă, vei observa că începe să crească. Aluatul va trebui să-l lași la dospit într-un bol acoperit. În acest timp poți da drumul la cuptor pentru a se încălzi.
Cum poți pregăti maia fără drojdie
Maiaua se poate pregăti tot cu ajutorul bicarbonatului. Aici mai ai nevoie de lapte și oțet. Dacă rețeta originară cere 50 de grame de drojdie, se adaugă 25 de grame de bicarbonat li alți 25 ml de oțet amestecat cu lapte. Acidul din oțet va provoca o reacție chimică ce va ajuta maiaua să crească. Preparatele tale vor avea un gust senzațional.
Un alt truc simplu de folosit este să înlocuiești drojdia cu praful de copt. El acționează ca un agent de fermentare, în momentul în care intră în contact cu lichidul, apoi în reacție cu căldura. Când este umezit, acidul va reacționa și va produce bule de dioxid de carbon, apoi se dilată și fac aluatul să crească.
CITEȘTE ȘI: Ingredientul cu care să înlocuiești pâinea din chiftele. Secretul pe care multe gospodine nu îl cunosc