Insula din Europa care își schimbă naționalitatea de două ori pe an. Este una dintre cele mai mici din lume

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 11.04.2025 la 11:20
Actualizat pe 11.04.2025 la 12:07
O insulă din Europa, considerată una dintre cele mai mici din lume, își schimbă naționalitatea de două ori pe an. Este o regulă respectată de secole. Insula nu este locuită, dar găzduiește pentru câteva luni păsări migratoare și animale sălbatice.

Insula din Europa care trece dintr-o țară în alta de două ori an pe an
Profimediaimages
- Insula din Europa care își schimbă naționalitatea de două ori pe an
- Se respectă această regulă de secole
Insula Fazanilor are 200 de metri lungime și 40 de metri lățime. Se află în Europa și este una dintre cele mai mici din lume. Ceea ce este diferit la această insulă este și faptul că își schimbă naționalitatea de două ori pe an, iar cei care vor să o viziteze o pot face doar atunci când are loc această modificare.
Insula din Europa care își schimbă naționalitatea de două ori pe an
Insula Fazanilor se află în apropiere de râul Bidasoa, este situată între Franța și Spania. Trece dintr-o țară în alta la fiecare șase luni. Nu este o insulă locuită, iar turiștii pot să o viziteze doar când are loc schimbarea respectată de secole. Pe insulă sunt doar păsări migratoare și animale sălbatice. Locul este plin de verdeață și are un climat subtropical.
Nu se știe încă ce popoare au locuit acolo, dar singura dovadă istorică este un monolit din secolul al XIX-lea cu inscripții spaniole și franceze. În fiecare an, de pe 1 februarie până pe 31 iulie este sub dominație spaniolă, iar mai apoi, de pe 1 august până pe 31 ianuarie este sub dominație franceză.
Spania și Franța stăpânesc insula
Atunci când s-a găsit monolitul cu inscripții spaniole și franceze, cele două țări au stabilit că vor guverna amândouă teritoriul nelocuit. Accesul în timpului anului pe insulă este interzis, fiind permis de două ori pe an, pe 1 februarie și 1 august, atunci când au loc ceremonii de predare-primire oficială a Insulei Fazanilor.
Se organizează parade militare în jurul monolitului și se fac promisiuni că guvernarea va fi în continuare una pașnică. În epoca romană, „Pausoa” era numele insulei, care însemna în limba bască trecere. Francezii l-au adaptat și a ajuns să fie Île des Faisans. Chiar dacă i se spune Insula Fazanilor, nu există fazani pe insulă.
Citește și: Unde se află cel mai frumos drum din lume! Înconjoară o insulă superbă din Europa