Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 08.11.2024 la 14:03
Actualizat pe 08.11.2024 la 14:03
Luna noiembrie este plină cu sărbători importante. La jumătatea lunii, mai exact în 14 noiembrie, are loc Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului. Iată ce tradiții sunt în această zi și ce superstiții au creștinii.
- Ce semnificație are Lăsatul Secului
- Creștinii intră din 15 noiembrie în Postul Crăciunului
- Ce fac oamenii în 14 noiembrie, de Lăsatul Secului
Lăsatul Secului este o tradiție importantă pentru creștini și este o sărbătoare care loc cu o zi înainte de postul Crăciunului. Data în care se sărbătorește nu este întâmplătoare, ci are o semnificație foarte importantă pentru omenire.
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024 este pe 14 noiembrie
Această sărbătoare a fost fixată în data de 14 noiembrie dintr-un motiv foarte important. Acest obicei se referă la o zi în care creștinii abandonează obiceiurile lumești și intră în post cu sufletul curat și mintea limpede. De asemenea, ei trebuie să facă pace cu oamenii cu care sunt într-un conflict.
Din acest motiv, această zi are loc întotdeauna înaintea sărbătorilor foarte importante. P eaceastă creștinii o țin în data de 14 noiembrie, urmând ca din data de 15 noiembrie să intre în postul de 40 de zile al Crăciunului.
Ce se mănâncă de Lăsatul Secului
Lăsatul Secului este ziua în care oamenii se bucură pentru ultima fată, în următoarele 40 de zile, de mâncarea dulce și de carne. Așadar, se consumă cel mai des și produse lactate, cum ar fi ouă, lapte, brânză, smântână, dar și carne.
În România, creștinii mănâncă deserturi pe bază de brânză în această zi, devenind o tradiție în anumite zone ale țării. Este vorba despre plăcintă cu brânză dulce, clătite cu brânză, eclere sau clătite.
Alte obiceiuri și tradiții de Lăsatul Secului
Având în vedere că 14 noiembrie este ultima zi de dinaintea postului Crăciunului, creștinii profită de acest lucru și organizează mese îmbelșugate, cu întreaga familie. Se consumă preparate din carne, deserturi și lactate.
Tradiția spune că oamenii trebuie să păstreze resturile după ce au luat masa, să le adune într-o față de masă și dimineața să scuture fața de masă spre răsărit, pentru ca resturile să fie mâncate de păsări.
Citește și: ANPC, avertisment înainte de Lăsatul Secului! Produsele de post la care trebuie să fie atenți românii