14 martie Lăsatul Secului de brânză pentru postul Paștelui 2021. Tradiții legate de această zi
Publicat pe 10.03.2021 la 11:39 Actualizat pe 10.03.2021 la 11:39
Se apropie cu pași repezi ziua de 14 martie adică ziua Lăsatului Secului de brânză, după care imediat începe Postul Paștelui 2021. Legat de această sfântă zi există multe tradiții și obiceiuri despre care vă vorbim în rândurile următoare.
- Lăsatul Secului de brânză are loc pe 14 martie.
- Pe 15 martie începe Postul Paștelui.
Mai este foarte puțin timp și începe Postul Paștelui sau Postul Mare, așa cum îi mai spun creștenii. Timp de 40 de zile, de pe 15 martie până pe 01 mai, cei care țin la tradiții nu mai au voie să mănânce produse care provin de la păsări ori animale. Pe data de 7 martie a fost Lăsatul Secului de carne, iar pe data de 14 martie, adică în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, urmează să sărbătorim Lăsatul Secului de Brânză.
Ce înseamnă Lăsatul Secului și de ce este o zi importantă
Lăsatul Secului de brânză este cea de-a doua zi, după Lăsatul Secului de carne, în care credincioșii mai pot savura produsele lactate, înainte de a începe oficial Postul Paștelui. Mai mult de cât atât, în unele zone ale țării, înainte cu o zi de Lăsatul Secului, ziua de sâmbătă este importantă căci românii pregătesc bucate alese, fac parastase și dau mâncare de pomană
Tradiții de Lăsatul Secului pentru postul Paștelui 2021
Tradiția Lăsatului Secului spune că în duminica sfântă de 14 martie, întreaga familie trebuie să se așeze la masă și să se hrănească pe săturate. De altfel, pe vremuri, strămoșii noștri semănau această zi chiar cu Revelionul, se adunau la șezători, iar tinerii fetele aduceau gogoși și plăcinte calde făcute chiar de ele. Mai mult decât atât, obiceiurile spun că în această zi nu ai voie să împrumuți bani sau obiecte, nu e bine să mănânci mâncare nesărată și nu e bine să depui mari eforturi fizice.
Ce se mănâncă la Lăsatul Secului
Ziua celui de-al doilea Lăsat al Secului este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca mâncare de dulce. Astfel, pe 14 martie, în casa fiecărui român trebuie să existe o masă bogată, pe care să se găsească, dulciuri, plăcinte, vin, pește, brânzeturi, lactate și ciorbă
Când se merge la nași de Lăsatul Secului
De asemenean, tot tradiția spune că de Lăsatul Secului de brânză copiii trebuie să își viziteze părinții, iar finii pe nași în semn de prețuire și respect. Însă, vizita trebuie să fie marcată de un dar sau de un plocon, așa cum se cunoaște în tradiția populară. Totodată, copiii sau finii trebuie să sărute mâna gazdelor și să ceară iertare, astfel încât toată lumea să intre în Postul Paștelui cu sufletul curat și împăcat.
Cât durează postul Paștelui și cum se ține corect
Postul Paștelui este cel mai mai mare post pe care îl țin creștinii în decursul unui an. În cele 40 de zile cât durează postul, oamenii nu au voie să mănânce carne, ouă, brânză, pește ori să bea lapte. De asemenea, conform datinilor, credincioșii care urmează Postul Paștelui nu au voie nici să cnte ori să danseze. Totodată, credincioșilor le este recomandat să adopte o atitudine și o gândir spirituală, să rostească rugăciuni dimineața și seara, dar și să renunțe la tutun și alcool, pentru o și mai bună purificare a trupului.
De menționat este și faptul că Postul Paștelui este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, adică ultima săptămână dinainte de Înviere, Săptămâna Mare.
Totodată, în Săptămâna Mare tradiția spune că se mănâncă doar pâine și se bea apă, asta după asfințitul soarelui, iar în Vinerea Marea, zi liberă pentru români, credincioșii trebuie să țină post negru, adică să nu se hrănească cu absolut nimic.
Citește și: Ciulama de ciuperci de post. 5 rețete foarte simple