Ciulama de ciuperci de post. 5 rețete foarte simple
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 03.03.2021 la 12:30
Actualizat pe 03.03.2021 la 12:30
Ciulamaua de ciuperci este o rețetă simplă care poate fi servită la prânz, alături de o porție de mămăliguță caldă. Rețeta este simplă, ușor de preparat, însă poți fi sigură că îți vei impresiona familia întreagă datorită gustului delicios! Iată 5 rețete simple de ciulama de ciuperci de post!
- Ciulama de ciuperci de post, rețetă fără făină
- Ciulama de ciuperci de post cu usturoi
- Ciulama de ciuperci de post cu smântână vegetală
Dacă nu știi ce să gătești la prânz, ai putea să iei în considerare o ciulama de ciuperci de post, cremoasă și gata extrem de rapid.
Ciulama de ciuperci de post, rețeta fără făină
Ingrediente
Pentru a realiza o ciulama de ciuperci fără făină ai nevoie de: 800 g ciuperci champignon, 3 linguri cu ulei de măsline, o cană cu apă călduță, 5 căței de usturoi, o ceapă mică, circa 250 g smânână de gătit, 3 ouă mari, sare, piper, și pătrunjel.
Mod de preparare
După ce se taie felii destul de groase, ciupercile se opăresc într-un singur clocot, iar apoi se scurge apa. După ce am spălat ceapa și usturoiul, se taie cubulețe.
Într-o tigaie se pune la încins uleiul împreună cu o linguriță de apă și se călește ceapa aproximativ un minut. Se adaugă mai apoi ciupercile și se toarnă apă. Ulterior se adaugă usturoiul, piper și sare, se pune capacul și se lasă pe foc încă vreo 15 minute.
Între timp se bat cele trei ouă cu smântâna și se adaugă în amestecul deja obținut, amestecându-se până când nu mai apar cocoloașe. Se servește cu pătrunjel.
Ciulama de ciuperci de post cu usturoi
Ingrediente
Ingredientele sunt următoarele: 1 kg ciuperci, o ceapă, un morcov mic, 1-2 catei de usturoi, 3-4 linguri ulei, sare, piper, nucșoară, mărar și pătrunjel proaspăt și o lingură de făină.
Mod de preparare
Într-o cratiță se adaugă uleiul, morcovul ras, 50 ml de apă, dar și ceapa tocată mărunt.
Se lasă la foc mic, până când apa scade, iar apoi se adaugă ciupercile tăiate felii. Înainte de a se pune capacul, se presară sare. Când apa a scăzut din nou, se amestecă o lingură de făină cu 100 ml de apă și se toarnă peste ciuperci.
Se adaugă piper, nucșoară și usturoiul. La final, se presară verdeață proaspătă și se poate servi cu pâine sau mămăliguță.
Ciulama de ciuperci de post cu smântână vegetală
Ingrediente
Pentru două porții, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 g ciuperci, o ceapă mare, 3-4 căței de usturoi, 150 ml smantană vegetală, 1 lingură ulei, mărar, sare și piper.
Mod de preparare
Ceapa și usturoiul se taie mărunt și apoi se călesc în puțin ulei, timp de două minute. Ciupercile se taie în patru și se adaugă și ele în tigaie, adăugând câteva linguri de apă. Se pune capacul și se lasă la fiert, la foc mediu.
Când ciupercile s-au fiert, se adaugă smântâna vegetală, sarea, piperul și mărarul tocat și se mai lasă la foc mediu pentru 3-5 minute.
Ciulama de ciuperci de post cu lapte de soia
Ingrediente
Ingredientele sunt următoarele: 5 ciuperci, un fir de ceapă verde, 200 ml apă. 100 ml lapte de soia, 1 lingură rasă de făina integrală, sare și pătrunjel
Mod de preparare
Prima dată, se curăță ciupercile și se tale felii, apoi ceapa se toacă și se pun împreună la fiert pentru aproximativ o jumătate de oră, la foc mediu.
După ce s-au fiert, se adaugă făina dizolvată în lapte, se condimentează cu sare, piper, pătrunjel, mărar sau alte condimente și se mai lasă la fiert pentru câteva minute.
Ciulama de ciuperci de post cu mărar
Ingrediente
Pentru ciulamaua cu mărar, ai nevoie de: 400 g ciuperci, o ceapă, 4 căței de usturoi. 2 linguri bulion de roșii, 2 linguri ulei, sare, piper și nu în ultimul rând, 2 legături de mărar.
Mod de preparare
Ciupercile se curăță și se spală, apoi se taie felii după propriul plac. Într-o tigaie încinsă, se pun ceapa cu usturoiul la călit, până când ceapa devine sticloasă.
Se adaugă ciupercile și se lasă pe foc pentru circa încă cinci minute, apoi se adaugă bulionul dizolvat într-un pahar cu apă și se mai lasă la fiert pentru aproximativ un sfert de oră.
La final, se condimentează cu sare și piper și se adaugă și mărarul tocat.
Citește și: Rețete cu piept de pui și cartofi pentru toate gusturile. 7 idei gata în timp record