Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.02.2025 la 10:34
Actualizat pe 01.02.2025 la 10:34
Dacă alegi să consumi legume bogate în proteine, pe lângă faptul că îți îmbunătățești dieta, te poți bucura și de multele beneficii pe care le au pentru sănătate, de la îmbunătățirea funcției musculare și a sănătății oaselor la o digestie mai bună și un sistem imunitar mai puternic.
- Ce legume bogate în proteine te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta
- Ce beneficii pentru sănătate are consumul lor
De cele mai multe ori, atunci când spunem proteine, ne gândim adesea la carne, ouă sau produse lactate. Cu toate acestea, există o mare varietate de opțiuni pe bază de plante care pot furniza o cantitate impresionantă de proteine, oferind în același timp și alți nutrienți esențiali.
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta
Alimentele bogate în proteine sunt de obicei asociate cu produsele animale, însă numeroase legume oferă, de asemenea, cantități substanțiale de proteine, inclusiv spanacul, broccoli și sparanghelul.
De exemplu, lintea. O cană (250 de grame) de linte gătită conține 17,9 grame de proteine. De asemenea, acoperă aproximativ 56% din valoarea zilnică (DV) pentru fibre. Atunci când sunt combinate cu cereale integrale, cum ar fi orezul, lintea oferă un profil proteic complet, cu toți cei nouă aminoacizi esențiali, scrie e.vnexpress.net.
O ceașcă de spanac fiert oferă 6 grame de proteine pentru doar 49 de calorii. Este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, servind ca o sursă de energie pentru prevenirea bolilor și sănătatea oaselor.
Broccoli este cunoscut pentru nivelul său ridicat de proteine, precum și pentru conținutul său de fibre. Această legumă este o sursă puternică de vitamina C, potasiu și sulforafan, un compus care s-a dovedit a avea proprietăți anticancerigene. De asemenea, consumul lui este este bun pentru sănătatea digestivă și ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Sparanghelul, o legumă bogată în proteine
Sparanghelul oferă 4,3 grame de proteine per cană. Are puține calorii și conține vitaminele C și K.
Sparanghelul poate fi savurat sărat, prăjit, sau la abur, pentru a-și menține aroma și beneficiile nutriționale.