ÎNTREBAREA ZILEI: Ce mâncau românii acum câteva secole?
Publicat pe 30.01.2019 la 14:44 Actualizat pe 30.01.2019 la 14:44
Te-ai întrebat vreodată cum arăta o masă la români în jurul anului 1800? Ei bine, alimentaţia diferea în funcţie de clasa socială din care făceau parte. Astfel, boierii mâncau mai variat decât ţăranii. cu toate acestea, câteva alimente erau pe mesele tuturor!
Te-ai întrebat vreodată cum arăta o masă la români în jurul anului 1800? Ei bine, alimentaţia diferea în funcţie de clasa socială din care făceau parte. Astfel, boierii mâncau mai variat decât ţăranii. cu toate acestea, câteva alimente erau pe mesele tuturor!
În jurul anului 1800, românii mâncau foarte multă mămăligă. Era consumată în loc de pâine de ţărani, iar bogaţii o fierbeau în unt.
Francesco Griselini, un savant italian care a cercat mâncarea românilor din acea perioadă a susţinut că, deşi românii creşteau găini, curcani, rațe sau gâște, aceste păsări erau gătite doar la sărbători.
Deloc surprinzător faptul că sarmalele erau extrem de populare! Prima rețetă de sarmale de la noi a apărut în cartea de la Cluj, în anul 1695, și acestea conțineau ghimbir. Cu cât mâncarea era mai condimentată, cu atât acest lucru arăta opulența. De aceea, bucătăresele de la conacurile boierești condimentau din belșug mâncarea, scrie shtiu.ro.
A.O.