Măsurile pe care să le iei în cazul unui incendiu în locuință. Îți pot salva viața
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.01.2024 la 13:47
Actualizat pe 14.01.2024 la 13:47
Incendiile sunt devastatoare și îți pot curma viața. Dacă nu știi ce ai de făcut, poți respecta regulile de mai jos pentru a te salva.
- Măsurile pe care să le iei în cazul unui incendiu în locuință
- Îți pot salva viața
În ultima perioadă, tot mai multe incendii au devastat locuințe și au curmat viețile multor persoane. În cazul în care observi flăcări în locuința ta sau la un vecin, este crucial să acționezi rapid și să urmezi procedurile de siguranță pentru a-ți proteja viața și bunurile.
Ce poți face în caz de incendiu
Păstrează calmul și încearcă să-ți păstrezi claritatea mintală. Pune-ți mâna pe orice telefon mobil, chei sau alte obiecte personale esențiale, dacă poți face acest lucru în siguranță.
Al doilea pas este să apelezi autoritățile. Sună la numărul de urgență specific pentru situații de incendiu din țara, precum 112. Furnizează informații clare despre locul incendiului și orice alte detalii relevante.
Dacă incendiul este mic și încă poți face acest lucru în siguranță, încearcă să stingi focul folosind un stingător de incendiu. Evită să te expui la fum dens sau la flăcări mari. Este important să deții un stingător în locuință pentru a-ți putea salva viața.
Urmează rutele de evacuare prestabilite, dacă sunt disponibile, și nu folosi lifturile. Stai cât mai aproape de podea în timpul evacuării pentru a evita inhalarea fumului. Alertează și ajută persoanele din jurul tău să evacueze în siguranță, în special pe cei care pot avea dificultăți în deplasare (copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități).
Fereste-te de fum. Încearcă să rămâi cât mai aproape de podea, unde nivelul de fum este mai scăzut. Poți folosi un material textil umed (cum ar fi o bucată de țesătură) pentru a-ți acoperi nasul și gura și pentru a filtra parțial fumul. Închide ușile în timpul evacuării pentru a încetini răspândirea fumului și a focului.
Evită să te întorci în clădire pentru bunuri personale
Odată ce ai evacuat, nu te întoarce în clădire până când autoritățile nu declară că este în siguranță să faci acest lucru. Lasă deoparte bunurile personale, deoarece îți poți risca viața. După ce ai ieșit, raportează-te la punctul de adunare stabilit și stai acolo până când autoritățile spun că poți părăsi zona în siguranță.
CITEȘTE ȘI: Incendiu în Harghita! Un bărbat a fost găsit mort în propria casă. Pompierii nu l-au putut salva