Mesaje de încurajare pentru depresivi. Ce să-i transmiți unei persoane care se luptă cu depresia
Publicat pe 22.12.2021 la 12:53 Actualizat pe 22.12.2021 la 12:53
Depresia este boala secolului ar spune specialiștii. De aceea este foarte important să știm cum să ne comportăm dacă un apropiat sau un prieten suferă de depresie. Noi am pregătit câteva mesaje și recomandări care să te ajute să interacționezi mai bine.
- 10 mesaje de încurajare pentru depresivi
- Ce este depresia și de ce are nevoie un depresiv
10 mesaje de încurajare pentru depresivi
Deși mesajele de încurajare nu vindecă depresia ele ajută la creșterea stimei de sine. Un depresiv va dori întotdeauna să audă că i se simte lipsa și că se poate baza pe tine. Iată câteva astfel de mesaje:
”Îți ofer timpul necesar pentru a te lămuri ce simți, dar voi fi aici când o să fii gata. Îți promit.”
”Sunt aici dacă ai nevoie să vorbești cu cineva.”
„Nici nu-mi pot imagina prin ce treci, dar trebuie să știi că sunt aici dacă ai nevoie de ajutor.”
„Sunt atât de fericit/ă că ești aici.”
„Pentru mine contezi.”
„Știu că îți este greu, dar eu nu voi renunța la tine.”
„Indiferent cât de greu ți-ar fi, voi fi aici pentru tine. Sunt la distanță de doar un telefon sau un mesaj.”
„Nu lăsa întunericul să-ți fure frumusețea interioară.”
„Dacă vrei să vorbești cu cineva despre cum te simți, eu te voi asculta.
”Aceasta nu este nici prima nici ultima perioadă dificilă prin care treci, dar știu că o poți depăși.”
3 cuvinte pe care să NU le spui unui depresiv
O vorbă românească spune că dacă nu ai nimic bun de spus ar fi bine să taci. Aceasta se potrivește perfect în cazul unui depresiv. Iată câteva lucruri pe care ar fi bine să eviți a i le spune atunci când omul nu se simte bine.
”Totul e doar în mintea ta”. Depresivii aud des sintagma asta tocmai fiindcă persoanele care nu au trecut printr-o depresie nu o înțeleg. În loc să-i dea încredere să depășească momentul depresivul va fi enervat de faptul că lumea îl percepe exagerat și închipuit.
”Și alții au probleme”. Toată lumea are probleme, mai mari sau mai mici. Diferența o face cât de tare ne lăsăm absorbiți de ele și pe câtă lume contăm atunci când dăm de greu.
”Nu mai vorbesc cu tine”. Deși la început empatizare cu un depresiv poate fi dificilă nu îl ignora. Fii deschis la nevoile lui și prezent la discuțiile pe care acesta le propune
Citate despre depresie
”Depresia și anxietatea sunt ca un război. Ori câștigi sau mori încercând.„
”Durerea vine și pleacă, dar depresia este neîntreruptă.”
„Dacă ești deprimat, trăiești în trecut. Dacă ești neliniștit, trăiești în viitor. Dacă ești în pace, trăiești în prezent”.
”Când mă simt neliniștit, este pentru că trăiesc în viitor. Când mă simt deprimat, este pentru că trăiesc în trecut.”
„A avea depresie este ca și cum ai vedea un curcubeu în scală de gri.„
„Depresia nu este un răspuns simplu la o situație proastă; depresia este la fel ca vremea.”
Cum mai poți să ajuți un prieten care se luptă cu depresia
De cele mai multe ori depresivii nu pot fi ajutați de către apropiați, iar cele mai multe cazuri solicită ajutor specializat. Ceea ce putem face noi însă, este să-i ajutăm să înțeleagă sau să accepte faptul că rezolvarea este după ușa cabinetului și adânc în sufletele lor.
Un prieten care se luptă cu depresia se va închide față de lumea din jur. Ceea ce putem face noi este să-i ajutăm să-și elibereze sufletul și mintea de toate problemele ce îi apasă și care încet, încet i-au adus în această stare.
Ce este depresia și de ce are nevoie un depresiv
Depresia a devenit cea mai comuna suferință mintală din comunitate. Organizația Mondială a Sănătății a făcut un studiu din care a reieșit ca despresia afectează aproximativ 121 de milioane de persoane.
Cauzele apariției depresiei pot fi psihologice sau sociale, iar în 25% din cazuri depresia apare ca urmare a unui eveniment nefericit.
Pe scurt depresia este caracterizată de o stare de tristețe , oboseală și lipsă de vlagă ce durează mai mult de 2 săptămâni. Un depresiv va fi lipsit de energie, se va concentra greu, va dormi putin, va fi trist și va plânge ușor.
De cele mai multe ori afecțiunea se tratează acționând simultan pe toate planurile cu medicația recomandată de specialiști, cu psihoterapie și cu familia și prietenii aproape.