Metoda prin care îți poți prelungi viaţa cu 30%. Ce trebuie să faci dacă vrei să trăiești mai mult. Sfatul specialiștilor
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 24.03.2023 la 13:19
Actualizat pe 24.03.2023 la 13:19
Longevitatea unei persoane este în mare măsură influențată de factori genetici, de mediu, dar și de stilul de viață. În timp ce genele și mediul sunt mai greu de controlat, există anumite schimbări ale stilului de viață pe care le putem face pentru a ne proteja sănătatea și longevitatea. Metoda prin care îți poți prelungi viaţa cu 30%. Ce trebuie să faci dacă vrei să trăiești mai mult. Sfatul specialiștilor.
- Metoda prin care îți poți prelungi viaţa cu 30%
- Ce trebuie să faci dacă vrei să trăiești mai mult
- Sfatul specialiștilor
Dacă trăiești peste 80 de ani și ai o stare bună de sănătate, ai putea fi descris ca fiind o persoană longevivă. Longevitatea este o combinație între starea de sănătate și durata de viață care, în general, s-a îmbunătățit în ultimele câteva secole.
Metoda prin care îți poți prelungi viaţa cu 30%
Potrivit cercetătorilor, în urma unor experimente, s-a ajuns la concluzia că prelungirea vieţii cu 30% este posibilă ca urmare a unei metode simple: este important să mâncaţi corect şi doar alimente vegetale.
De asemenea, un somn odihnitor, activitatea fizică moderată (150-300 de minute pe săptămână), absenţa suprasolicitarii şi a oboselii la locul de muncă, lipsa fumatului şi a băuturilor alcoolice, dar și reducerea la minimum a consumului de zahăr şi grăsimi saturate, pot prelungi durata vieții.
Potrivit specialiștilor, durata maximă de viață potențială a ființelor umane nu este pe deplin cunoscută, dar se estimează că ar ajunge undeva între 120 și 150 de ani, deși aceasta nu a fost încă atinsă până în prezent.
Care e cel mai longeviv mamifer
Ființele umane sunt creaturi relativ longevive în lumea naturală. Cu toate acestea, durata noastră de viață poate părea nesemnificativă în comparație cu alte specii. Se crede că cea mai longevivă specie de mamifer este balena cu cap de arc, care depășește 150 de ani. În timp ce misteriosul rechin din Groenlanda care trăiește în adâncurile oceanelor reci din Atlantic și Arctic este estimat că poate împlini vârsta de maxim 500 de ani.
Ce determină longevitatea?
Longevitatea este determinată de o interacțiune a trei factori principali, și anume genetic, de mediu și stilul de viață. Măsura în care fiecare dintre acești factori afectează longevitatea a fost dezbătută și este cel mai probabil o combinație a tuturor celor trei.
Genetică: antecedentele familiale pot fi un factor major în stabilirea unei boli, cu anumite afecțiuni comune prezente în familii.
Mediul înconjurător: locul în care trăim ne poate influența și sănătatea. Starea socioeconomică mai înaltă este asociată cu sănătatea datorită accesului mai bun la îngrijirea sănătății, calității mai bune a apei și aerului curat.
Stilul de viață: În general, o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și menținerea unui program de somn sănătos pot proteja longevitatea. În mod egal, obiceiurile nesănătoase precum fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația proastă și activitatea fizică limitată au un impact negativ asupra longevității.