Mierea este aliment de post? Ce conține ea și ce spun preoții
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 15.06.2021 la 11:39
Actualizat pe 15.06.2021 la 11:39
Mierea de albine este unul din cele mai complexe alimente, întrebuințat de oameni de aproape mii de ani. Are numeroase substanțe nutritive, fiind un aliment potrivit pentru toate categoriile de vârstă. Cu toate acestea, mierea de albine a dat naștere unor controverse: este sau nu aliment de post? Iată ce conține, de fapt, și ce părere au preoții!
- Cum se produce, de fapt, mierea de albine
- Ce spun preoții despre acest aliment în perioada postului
- Ce conține mierea de albine
Toată lumea știe că mierea de albine este un aliment extrem de sănătos. Acest aliment are extrem de multe întrebuințări, iar recent a intrat și la capitolul frumusețe, deoarece doamnele și domnișoarele o folosesc pentru diferite trucuri, cum ar fi măștile pentru ten, datorită proprietăților sale uimitoare.
Cum apare mierea și ce conține ea
Atunci când vorbim despre producerea mierii de albine, trebuie să avem în prim-plan un proces extrem de amplu. Totul începe cu colectarea polenului și a manei de la flori și arbori. Acestea se amestecă cu saliva albinei colectoare, dar și cu alte substanțe, iar ulterior mierea este depozitată în celulele fagurilor.
Un lucru mai puțin știut este faptul că 100 de grame de miere de albine conține între 300 si 350 de calorii. Cât despre conținut, trebuie să avem în vedere următoarele ”ingrediente” : zaharuri, apă, vitamine, proteine, urme de polen, substanţe minerale, dar și amestecuri de acid pantotenic, acid nicotinic sau acid folic.
Mierea este sau nu de post? Păreri pro și contra
Unul dintre cele mai controversate subiecte atunci când vine vorba despre mierea de albine este dacă acest aliment poate fi considerat sau nu, produs de post. Iată ce părere au preoții despre consumul mierii de albine în post!
Motive pentru care mierea este aliment de post
Motivul principal pentr care mierea este un aliment de post este acela că provine de la albine, care, în esență, sunt animale nevertebrate și nu au sânge cald, prin urmare nu este un produs de origine animală.
De asemenea, una dintre regulile postului este aceea de a nu consuma produse pe care le procurăm făcând rău unor animale, cum ar fi carnea.
Motive pentru care mierea NU este aliment de post
Există și persoane care consideră că mierea nu este un aliment de post, iar motivația este cât se poate de simplă: albinele produc miere ca urmare a unui proces natural, nu pentru a fi consumată de oameni, deci oamenii pun stăpânire pe anumite produse care, de fapt, nu le aparțin.
Persoanele care cred că mierea nu este aliment de post, compară acest produs cu laptele, care, de asemenea, este interzis în perioada postului.
Este corect să mănânci dulce în post?
Principala regulă atunci când vine vorba de post este să nu consumăm produse de origine animală, însă persoanele care doresc să țină postul trebuie să se abțină și de la dulciuri. Cu toate acestea, dacă ți s-a întâmplat să mănânci dulce din greșeală, preoții recomandă să îi spui duhovnicului tău și să stai de vorbă cu el, fără reținere.
Citește și: Dieta cu ghimbir, lămâie, miere și oțet de mere. Cum se ține și ce rezultate poți avea