Motivul pentru care se adaugă iod în sarea de bucătărie. Sigur nu știai acest detaliu
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 22.02.2023 la 16:22
Actualizat pe 22.02.2023 la 16:22
Cu toții consumăm sare de bucătărie însă te-ai întrebat vreodată de ce se adaugă iod în compoziția ei? Despre iod se spune că are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.Motivul pentru care se adaugă iod în sarea de bucătărie. Sigur nu știai acest detaliu.
- De ce se adaugă iod în sarea de bucătărie
- Sigur nu știai acest detaliu
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană ar trebui să consume maximum 6 grame de sare iodată zilnic. Legislaţia din România stabilește ca nivelul iodului în sare să fie cuprins între 25 mg iod (32,5 mg de iodură de potasiu – KI; sau 42 mg de iodat de potasiu – KIO3) per kg sare și 40 mg iod (52 mg KI, respectiv 67,2 KIO3) pe kg sare în timp ce, în alte ţări, nivelul de iod din sare este chiar mai mare.
De ce se adaugă iod în sarea de bucătărie
Organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Sarea iodată este îmbogățită cu acest mineral numit iod. Acesta, la fel ca și sodiul, este regpsit inclusiv în fructe și legume.
Potrivit specialiștilor, cnsumul de iod e esențial pentru organismu. Absența lui poate provoca probleme serioase de sănătate cum ar fi anomalii grave, precum retradul mental care, în comparație cu alte boli, este ireversibil.
De-a lungul anilor, specialiștii din domeniul sănătății au analizat efectele absenței iodului din dieta de zi cu zi și au descoperit că lipsa lui duce la infertilitate, dar și la avoturi spontane și nașterea de copii subponderali. Este extrem de important ca organismului uman să îi fie furnizat iod, însă, e adevărat, în cantități moderate, fără exagerări.
Nu știai acest detaliu despre iod
Și ca să răspundem la întrebarea: De ce se adaugă iod în sare? Ei bine, pentru a scădea numărul persoanelor care suferă de glandă tiroidă, specialiștii au găsit această metodă: adăugarea de id în sare. Iodul joacă un rol cheie în acest caz, realizând o sinteză a hormonilor produși de glanda tiroidă. Pe lângă acest rol, iodul din sare are și alte numeroase beneficii evident, consumat în cantitățile recomandate.