Motocultor sau motosapă? Sfaturi pentru cumpararea utilajului perfect
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 09.09.2020 la 11:04
Actualizat pe 09.09.2020 la 11:04
Dacă ești gata sa te apuci de lucru în grădina și pregatirea terenului pentru primavara și nu vrei sa te epuizezi fizic lucrand cu lopata sau sapă, vei avea nevoie de o motosapa sau un motocultor, sau chiar de amandoua. Cu toate ca oamenii fac deseori confuzie între acestea doua, crezand ca reprezinta acelasi utilaj, diferentele sunt considerabile. Chiar dacă sunt folosite cu același scop, și anume lucrarea pamantului, motosapa sau motocultorul sunt cât se poate de diferite și fiecare dintre ele se dovedește eficientă în anumite lucrări și tip de sol.
- Motocultor sau motosapă?
- Sfaturi pentru cumpararea utilajului perfect
Motosapa versus motocultor
Volumul și dificultatea lucrării pe care intentionezi sa o realizezi poate fi factorul care determina dacă ai nevoie de o motosapa sau un motocultor. Motosapele sunt recomandate pentru a lucra și a slabi solul într-o zona de plantare deja existentă, pentru a amesteca în sol compostul sau ingrasamintele sau pentru a plivi buruienile. Acestea sunt mai mici și mai ușor de utilizat decat motocultoarele. Pe de alta parte, daca pamantul este dur, stancos si nu a mai fost lucrat, vei avea nevoie de un motocultor cu dinti rotativi. Acestea sunt mult mai mari decat motosapa, sunt destinate lucrărilor pe suprafețe mari, funcționează pe benzina și necesita forța mai mare pentru manevrare. Cu cat mai dificil este terenul și rădăcinile plantelor sunt mai adanci, cu atat motocultorul va trebui sa fie mai puternic.
Cand folosim motosapa
Motosapa este mai mica si mai usor de utilizat, dar nu are puterea de sapare a unui motocultor. De aceea, motosapa este utilajul perfect pentru a slabi solul într-o grădină deja existentă. Este perfectă pentru păturile înălțate, pentru a întreține randurile de legume și a curata buruienile dintre acestea. Se recomanda pentru grădini cu suprafața până în 1.500 mp.
Cand folosim motocultorul
Motocultoarele au motorul mai mare și lamele mai late și mai groase. Tipul de motocultor ales este conditionat de suprafața gradinii. Astfel, pentru o gradina cu suprafata cuprinsa intre 1.500 mp si 5.000 mp, ar fi eficient un motocultor cu dinții frontali, acesta fiind cel mai mic model. Pentru suprafețele mai mari de 5.000 mp, însă, va fi necesar un motocultor cu dinții în spate și cu un motor suficient de puternic astfel incat sa permita săparea cu ușurința în profunzime. Deoarece sapa in adancime și rup eficient rădăcinile buruienilor, aceste modele sunt ideale pentru a crea grădini noi.
Ce ar trebui sa cumpar - o motosapa sau un motocultor?
Odată ce gradina a fost amenajata folosind un motocultor, pentru întreținere și prasire, se poate utiliza o motosapa. De aceea, orice gradinar ia în calcul achiziționarea ambelor utilaje pentru a-ti usura munca.
Motosapele și motocultoarele folosesc lame metalice pentru a sapa pamantul, iar dificultatea solului și dimensiunile suprafeței de lucru sunt factorii care stabilesc dacă ai nevoie de o motosapa sau un motocultor.
Motosapa
Motosapa este buna pentru a slabi solul într-o zona de plantare deja existentă, pentru plivirea locului de buruieni și amestecarea compostului și a ingrasamintelor in sol. Aceasta este mai mica si mai usor de manevrat decât motocultorul și se regaseste in varianta pe benzina sau electrică, cu sau fără fir.
Motocultor
Motocultorul este utilajul destinat lucrărilor grele, are o lățime de lucru mai mare decat o motosapa și se găsește numai în varianta pe benzina. Acestea sunt masini mai puternice decat motosapele și au dinti mai mari și mai groși care permit lucrarea solului dificil și plin de buruieni. Astfel, dacă vrei sa faci gradina pe un sol virgin, cu siguranța vei avea nevoie de un motocultor.
Exista doua tipuri de motocultoare:
Motocultoare cu dinții frontali - pot realiza lucrări generale de întreținere a unei grădini, precum pregatirea solulului, amestecarea compostului și plivirea de buruieni. Acestea se recomanda pentru grădinile mici și mijlocii și sunt dotate cu dinti care ajuta la deplasarea mașinii în timp ce săpa solul. Exista modele care permit cuplarea dintilor înainte sau înapoi.
Motocultoare cu dinții din spate - au rotile actionate de motor și sunt destinate lucrărilor pe suprafețe mari. Pot avea dinți rotitori înainte - necesare lucrărilor în grădinile deja existente, plivire sau compostare, sau dinti care se rotesc în sens opus roților - care oferă un cuplu mai mare pentru ararea terenului virgin si saparea in adancime. Unele motocultoare cu dinții în spate oferă dinti rotativi duali, astfel incat utilizatorul poate selecta sensul de rotire, în funcție de lucrarea pe care o abordează.
Caracteristicile motosapei și a motocultorului
Atunci cand alegi unealta potrivita, pe langa tipul solului, al lucrărilor și suprafața gradinii, ar trebui să ții cont de capacitatea și caracteristicile utilajelor:
Motoarele cu doua cicluri, disponibile de obicei la motocultoare, functioneaza cu un amestec de benzina si ulei, in vreme ce motoarele cu patru cicluri au nevoie doar de benzina.
Demarorul electric oferă confortul pornirii utilajului printr-o simpla apasare de buton, eliminand pornirea prin tragere care poate fi problematică.
Adâncimea și lățimea maximă de prelucrare a solului te vor ajuta sa alegi utilajul în concordanță cu nevoile de plantare.