O idee care prinde tot mai mult la români: case din containere
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 20.12.2021 la 12:02
Actualizat pe 20.12.2021 la 12:03
Mulți români își doresc să aibă propria locuință, pentru a scăpa de grija chiriei pe care trebuie să o plătească în fiecare lună. De aceea, unii dintre ei au apelat la o soluție: un credit în urma căruia să își vadă îndeplinit acest vis. Din păcate, nu pentru toți este o soluție, din varii motive. Cu toate acestea, în ultima vreme, se pare că o variantă preferată de tot mai multă lume ar fi cel al construirii unei case, având la bază containerele. Sună interesant? Incitant? De-a dreptul nebunesc? Atunci hai să citești rândurile următoare și să vedem dacă nu cumva aceasta se dovedește a fi soluția perfectă și în cazul tău.
- Casă din containere - Eficientă și chiar confortabilă
- Avantaje și dezavantaje ale unei case din containere
Eficientă și chiar confortabilă
Ținând cont de scumpirile la energia electrică și la gaze care de fac să ne gândim cu groază la cât ne vor ajunge facturile curente, este și normal să îți dorești să ai o casă eficientă energetic. Ești conștient de avantajele de care te poți bucura așa. Dar oare o astfel de locuință poate îndeplini această cerință? În mod surprinzător, părerea specialiștilor este că răspunsul este unul pozitiv, iar acele case din containere construite în mod corect, se dovedesc a fi foarte eficiente din acest punct de vedere. De aceea, printre calitățile unei astfel de locuințe am trecut eficiența, dar să nu uităm și de gradul de confort ridicat. Și nu, chiar nu am exagerat cu nimic. Chiar ai toate șansele de a avea parte de o locuință în care bucuri de confort, cu consum mic de energie, ceea ce nu poate fi decât în avantajul tău.
Avantaje și dezavantaje ale unei case din containere
Nu ești încă pe deplin convins, și este perfect normal. De aceea, am decis să fim transparenți și să îți prezentăm avantajele, dar și dezavantajele unei astfel de locații.
Nu costă mult
Evident, nu aveam cum să începem altfel decât cu primul avantaj, cel legat de preț. Nu este nevoie să prezentăm cât ar costa o garsonieră, un studio, un apartament sau o casă pe pământ. Cifrele sunt de-a dreptul amețitoare, și puțini sunt cei care și le pot permite. La fel de redus este și numărul pentru care varianta apelării la un credit se dovedește a fi cea mai bună alegere. Mai ales în condițiile în care pandemia de coronavirus ne-a dat viețile peste cap, locurile de muncă sunt parcă mai instabile decât oricând, dar și multe alte motive. O casă construită din containere este varianta care îți oferă șansa de a avea propria locuință. Și, chiar dacă poate la început nu ai bani decât pentru două containere, nu este nicio problemă, acestea pot fi amplasate și amenajate în așa fel încât să poți locui în ele. Pe măsură ce mai faci rost de niște bani, mai poți amplasa și alte containere, pe care să le alipești la primele și astfel să îți dezvolți spațiul de locuit. Sună bine, nu?
Impozit mic
Potrivit specialiștilor în domeniu, aceste containere pot fi amplasate pe stâlpi de beton, sau pe placă de beton. Pentru a plăti un impozit mai mic, recomandarea specialiștilor este să optezi pentru varianta care presupune folosirii de stâlpi de beton. Explicația este foarte simplă: impozitul se calculează în funcție de amprenta la sol, de unde și prețul mai mic al impozitului pe care îl ai de achitat.
Timp rapid de execuție
Nu este nevoie să mai amintim cât de mult poate dura construirea unei case pe pământ, sau până reușești să te muți în apartamentul dorit. Mult mai simple sunt lucrurile atunci când vine vorba despre casele construite din containere, unde timpul de execuție nu trece de 30 de zile. Cum ar fi ca de azi, într-o lună de zile, să te poți muta în propria locuință? Nu-i așa că sună de-a dreptul fantastic? În plus, aceste locuințe sunt finisate la interior, așa că nu ar trebui să fie vreo problemă pentru a locui în ele.
Rezistență ridicată
La prima vedere, astfel de locuințe par destul de slabe din punctul de vedere al rezistenței. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că ar trebui să renunți la această idee, deoarece table containerelor, dar și materialele de izolație utilizate sunt rezistente la incendii. De asemenea, astfel de locuințe sunt foarte rezistente la cutremure, tot din cauză că sunt realizate din tablă. În plus, sunt și foarte stabile, și nu contează de câte ori este montată și demontată, o astfel de locuință se dovedește a fi chiar foarte rezistentă.
Confort ridicat
Atunci când sunt bine optimizate din punct de vedere termic, confortul termic resimțit este unul ridicat. Totodată, pentru a ridica gradul de confort, aceste locuințe pot fi amplasate chiar și pe mai multe nivele. Caută pe internet să vezi care sunt unele idei de cum ar putea arăta și casa ta din containere.
Dezavantajele unei case din containere
Evident, există și unele dezavantaje. În primul rând, faptul că mulți dintre cunoscuții tăi ar putea avea ceva de comentat, în special pentru că nu știu mai nimic despre acest model de locuință. Dacă însă nu ești genul de persoană care să fie afectată de opinia celor din jur, atunci acest dezavantaj nu are de ce să te afecteze.
Durată mică de viață
Specialiștii în domeniu susțin că durata de viață a unei astfel de case este de 20, cu indulgență 25 de ani, dacă este îngrijită și întreținută în mod corespunzător. Prin urmare, la un moment dat, va trebui să iei în calcul achiziționarea unei alte locuințe, din același tip de material, sau un altul, după cum dorești, dar și în funcție de posibilitățile financiare.
Acestea au fost informațiile despre casele din containere. Rămâne ca tu să decizi dacă sunt sau nu o variantă demnă de luat în seamă, în cazul tău, iar în cazul în care răspunsul este afirmativ, să începi să faci demersurile necesare pentru a avea o astfel de locuință.