Obiectul periculos pe care mulți români îl țin în casă. Îți afectează sănătatea și mediul înconjurător
Publicat pe 15.09.2022 la 22:12 Actualizat pe 15.09.2022 la 22:13
Specialiștii avertizează românii cu privire la păstrarea în casă a unui obiect periculos pe care mulți oameni îl depozitează, în loc să-l dea pentru a putea fi reciclat. De obicei, aceste dispozitive se găsesc în mai multe exemplare în sertarele de casele celor mai mulți dintre noi.
- Ce obiect periculos nu trebuie să păstrezi în casă
- Specialiștii avertizează asupra efectelor pe care le are asupra mediului și a sănătății
Încărcătorul de telefon mobil stricat sau scos din uz este un obiect periculos pe care majoritatea românilor îl păstrează în casă, în loc să-l dea pentru a putea fi reciclat. Peste 40 de milioane de încărcătoare stricate de telefon mobil sau ieşite din uz se află în casele românilor. Asociaţia RESPO DEEE informează că dispozitivele au compoziţie elemente periculoase, care afectează sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător.
Încărcătorul de telefon, obiectul periculos pe care mulți români îl țin în casă
Totodată, specialiștii precizează că aceste încărcătoare conțin resurse preţioase de cupru, argint, aur sau aluminiu, care pot fi reciclate şi refolosite pentru producţia de noi echipamente.
Pe lângă cele 40 de milioane de încărcătoare de telefon, există și aproximativ 22 de milioane de telefoane mobile vechi, nefolosite sau stricate, care stau în sertarele românilor. Asociația a specificat că numai încărcătoarele de telefon generează anual 51.000 de tone de deşeuri.
Pentru reciclarea acestor dispozitive, Asociaţia RESPO DEEE pune la dispoziţie recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic la 0 800 800 21 sau online pe site-ul său. Cutiile umplute cu echipamentele electronice stricate pot fi duse personal la centrele de colectare apropiate sau se poate comanda telefonic preluarea acestora de către colectorii autorizaţi. Serviciile sunt puse la dispoziţie în mod gratuit.
Citește și: Ce se întâmplă dacă lași telefonul la încărcat peste noapte. Afectează sau nu bateria?