Obligațiile nașilor la nuntă, conform tradiției românești. Ce trebuie să facă și să cumpere
Publicat pe 15.06.2021 la 16:10 Actualizat pe 15.06.2021 la 16:10
Tradiția românească îi mai numesc pe nași și ”părinți spirituali”, astfel că asemenea unui părinte trebuie să aibă și mai multe îndatoriri în ceea ce privește fericitul eveniment din viața mirilor. Dacă vă pregătiți să fiți nași trebuie să cunoașteți foarte bine următoarele lucruri pe care le aveți de pus la punct în organizarea nunții.
- Ce obligații au nașii
- Ce anume vor trebui să cumpere
Obligațiile nașilor la nuntă. Ei plătesc lumânările și voalul
Nașii au obligația să plătească lumânările de nuntă
Ei bine, nașii trebuie să fie pregătiți să achiziționeze mai multe lucruri necesare în ziua nunții și nu numai, astfel că trebuie să plătească și voalul pe care mireasa îl va purta la fericitul eveniment. Cei ce urmează să devină ”părinți spirituali” vor trebui să scoată bani din buzunar pentru voal și lumânări.
Lumânările le vor ține în biserică lângă fini, gest ce semnifică faptul că nașii vor călăuzi pașii mirilor spre un viitor luminat.
Nașa o ajută pe mireasă să se pregătească pentru nuntă
Nașa are datoria să o ajute pe mireasă să se pregătească pentru nuntă, astfel că aceasta va fi prezentă la casa finei ei în ziua marelui eveniment și îi va oferi spijin. Aceasta va trebui să-i pună voalul miresei și în momentul când o va scoate din casă va trebui să-i rupă o turtă deasupra capului. Seara după miezul nopții, respectiv la petrecere, nașa îi va scoate voalul de pe cap miresei și îi va pune un batic în locul acestuia.
Nașii întâmpină invitații împreună cu mirii
Întâmpinarea invitaților este un adevărat ritual, astfel că aceștia trebuie să se simtă bine încă de la primul pas făcut spre localul unde se va ține petrecerea. Nașii trebuie să fie alături de finii lor la primirea invitaților. Cei patru vor avea fiecare câte un pahar de șampanie în mână și vor da noroc cu fiecare participant la eveniment în parte. La întâmpinarea invitaților pot participa și părinții mirilor, respectiv socrii mici și socrii mari.
Ce obligații morale au nașii după nuntă
Nașii au un rol important în Taina Sfintei Cununii, astfel că aceștia sunt considerați ”părinți spirituali”. De altfel ei au o răspundere foarte mare pentru că vor trebui să-i formeze și să le arate calea finilor lor, astfel că vor fi nevoiți să le fie alături la fiecare pas și să le fie alături. Mirii trebuie să își aleagă nașii cu foarte multă atenție și trebuie să existe înțelegere între cei patru și se spune că ”nașii sunt singura familia pe care ți-o alegi”.
Ce obligații au mirii față de nași
Mirii trebuie să îi respecte pe nașii de cununie, astfel că aceștia i-au ales și ar trebuie ca cele două familii să se înțeleagă de minune. După finalul nunții finii ar trebui să le ofere un cadou semnificativ ”părinților spirituali” și nu numai. Ideal ar fi ca de fiecare dată când au ocazia să le facă o mică surpriză pentru a le arăta respectul și admirația pentru ei. Este foarte important ce relație există între cele două cupluri pentru că astfel finii pot personaliza după bunul plac cadourile pe care le vor face nașilor lor.