Organul afectat de consumul a trei cești de cafea pe zi. Rezultatele îngrijorătoare ale unui nou studiu
Publicat pe 27.02.2023 la 12:20 Actualizat pe 27.02.2023 la 12:21
Deși efectele benefice ale consumului de cafea nu pot fi negate sau omise, datele se schimbă când vorbin despre consumul în exces. Un nou studiu arată că atunci când consumi trei cești de cafea sau mai multe pe zi cresc riscurile la care îți expui un anumit organ.
- De ce nu e bine să bei trei cești de cafea pe zi sau mai mult
- Descoperirea făcută în urma unui nou studiu
Un nou studiu arată că trei cești de cafea sau mai multe pe zi pot afecta buna funcționare a unuia dintre organe. Cercetătorii au observat că rinichii pot fi afectați de o cantitate zilnică prea mare de cafea.
Organul afectat dacă bei trei cești de cafea pe zi
Studiul a fost publicat recent în JAMA Network Open și a vizat 1.180 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, care aveau hipertensiune arterială în stadiul 1 (tensiune arterială ridicată) netratată. Cercetarea s-a rîntins pe o perioadă de aproximativ 16 ani, timp în care participanții au fost verificați fiecare în timpul unui follow-up care a avut loc într-un interval de șapte ani și jumătate.
Cercetătorii au avut în vedere hiperfiltrarea (o rată de filtrare glomerulară considerată mai mare decât cea normală), albuminuria (prea multă albumină în urină) și hipertensiunea – acestea fiind semne comune ale disfuncției renale și ale bolii renale.
S-a observat că varianta rs762551 a genei CYP1A2 era prezentă la aproximativ jumătate dintre participanți, ceea ce înseamnă că organismul lor nu metabolizează cafeina la fel de repede cum ar putea. În continuare, s-a constatat că cei care metabolizau cafeina mai lent aveau de 2,7 ori mai multe șanse să ajungă să se confrunte cu disfuncții renale dacă beau trei cești de cafea sau mai mult în fiecare zi. Astfel, erau de 2,5 ori mai predispuși să se trezească cu hiperfiltrare, de 2,7 ori mai predispuși să dezvolte albuminurie și de 2,8 ori mai predispuși să se confrunte cu hipertensiune arterială.
Părerile specialiștilor în domeniu
„Acest lucru implică cofeina, în mod specific, ca fiind componenta din cafea care poate afecta rinichii”, a declarat Dr. Sara Mahdavi, autorul principal al studiului, precum și cercetător la Departamentul de Medicină Comunitară și de Familie de la Universitatea din Toronto, potrivit Medical News Today.
Totuși, specialiștii subliniază că trebuie să avem în vedere că este vorba de cantitatea mult prea mare de cafea care produce problemele și menționează alți factori care contribuie, de asemenea, la disfuncțiile rinichilor.
Tot ea menționează că „studiul nu e ajustat pentru alți factori dietetici despre care știm că au un impact asupra sănătății rinichilor”, având în vedere că e „posibil ca persoanele care beau mai multă cafea să aibă tendința de a mânca mai puține fructe și legume și mai multe proteine animale, toate lucruri despre care vedem în mod constant că au un impact negativ asupra sănătății rinichilor”.
Consumul moderat aduce benefiicii
La polul opus, Jen Hernandez, dietetician renal și director executiv al Plant-Powered Kidneys Inc. pentru Eat This, Not That!, a vorbit despre beneficiile consumului de cafea atunci când ne limităm la o ceașcă pe zi.
„A existat o curbă în formă de „U” în ceea ce privește consumul de cofeină. Cei care consumă aproximativ 1 ceașcă sau mai puțin pe zi au observat beneficii, inclusiv protecția tensiunii arteriale, în timp ce cei care consumă 3+ cești pe zi au observat, de asemenea, beneficii.
Cafeaua conține antioxidanți și micronutrienți, cum ar fi potasiul, care pot fi de ajutor pentru protejarea funcției renale, precum și pentru menținerea unei presiuni arteriale bune”, spune Hernandez.
Citește și: Ce tip de cafea consumă Patriarhul Daniel. Prețul nu este accesibil oricui