(P) Istoria jocului de loto și cum a evoluat el în timp
Publicat pe 29.05.2024 la 11:58 Actualizat pe 29.05.2024 la 11:58
Loteria este un joc de noroc extrem de popular în întreaga lume. Regulile sunt foarte simple, trebuind practic doar să alegi numerele câștigătoare dintr-un pot cu mai multe numere și, dacă ai suficient noroc, atunci vei câștiga premiul cel mare. Însă jocul de loto nu a avut aceleași principii mereu. Tocmai de aceea îți fac o scurtă prezentare a istoriei acestui joc și cum a evoluat el în timp.
- Istoria jocului de loto
- Cum a evoluat în timp
Primele forme de loterie în lumea antică
Jocurile de noroc au fost practicate încă din ere timpurii. Spre exemplu, în Vechiul Testament se consemnează că Dumnezeu i-a poruncit lui Moise să împartă pământul între israeliți, iar Moise a făcut asta prin tragere la sorți.
Ulterior, împărații romani, unul dintre aceștia fiind Nero Augustus, folosea o formă primitivă de loterie pentru a răsplăti supușii fideli cu pământuri și cu sclavi.
Tot în timpul unor sărbători romane, era obiceiul că gazda să împartă bucăți mici din lemn cu diverse inscripții pe ele și apoi simbolurile câștigătoare erau trase la sorți pentru diverse recompense.
În sensul modern al jocului de loterie, trebuie să plătești o sumă relativ mică pentru a cumpără o șansă aleatorie la câștigarea unui premiu considerabil mai mare, iar acest joc poate fi acum accesat inclusiv în cazinouri online.
Loteria în Europa medievală
Primele loterii în sensul cumva modern al noțiunii au apărut în secolul al XV-lea, în Flandra și Burgundia. A fost o idee aplicată de conducerea statelor medievale pentru a strânge bani ce urmau să fie folosiți fie pentru fortificarea cetăților, fie pentru a-i ajuta pe cei săraci.
Între 1520 și 1539, Francis I al Franței a permis înființarea unor loterii publice și private în câteva orașe, pentru a aduce și mai mult profit statului.
Probabil că prima loterie în care se acordau propriu-zis premii a fost Ventura, ținută începând cu anul 1476 în orașul Modena, pe atunci sub conducerea casei de Este. Cu toate acestea, prima loterie care a prins cu adevărat la public a fost cea din Genova.
Loteria genoveză a avut atât de mult succes la public, fiind organizată impecabil, astfel că s-a răspândit repede în toate orașele învecinate și apoi aproape în întregime pe tot teritoriul Italiei.
Mai târziu, în 1863, pe când Italia era o Republică unificată, a fost înființată prima loterie națională de stat, cu extrageri periodice, în fiecare săptămână. Prin urmare, Lotto, jocul național italian de loterie, este văzut ca părintele jocului modern de loterie, inclusiv a jocurilor precum keno sau bingo.
În Anglia, în 1566, Regina Elizabeta I a organizat o loterie pentru strângerea de fonduri necesare pentru diverse reparații. Ulterior, în 1612, Virginia Company a obținut permisiunea Regelui James I pentru a strânge bani pentru stabilimentul Jamestown.
Din 1699 până în 1709, jocul de loterie a fost interzis în Marea Britanie, urmare a unui act a Casei Comunelor, care a considerat periculos acest joc de noroc.
Loteriile în epoca modernă
În Statele Unite jocul de loterie a devenit extrem de popular. Precursorul loteriei este denumit un joc al numerelor, cum a fost definit de statul american în anii 1850-1900.
Este cunoscut faptul că au fost foarte multe familii de italieni în Statele Unite, aducând acest joc de loterie și făcându-l popular aici.
În secolul XX, jocul de loterie era foarte jucat mai ales în rândul comunităților sărace, deoarece oferea iluzia unui câștig mare, rapid și ușor, fără muncă, iar un bilet costa, de regulă, doar 1 cent.
Primele forme de jocuri de loterie aprobate și reglementate de către Guvernul Statelor Unite au fost loteriile organizate în Puerto Rico în 1934 și în New Hampshire în 1964.
În anul 2018, statul Ohio a fost primul care a oferit cetățenilor o loterie de stat complet digitalizată, jucătorii putând cumpăra biletele din aplicația de mobil.
Câștigul record de la loterie
În luna noiembrie 2022, loteria americană Poweball a stabilit un record greu de doborât, declarând că a fost câștigat marele jackpot care a atins o valoare uriașă, de 2 miliarde de dolari.
Legislația din Statele Unite are însă un mecanism care permite operatorului de loterie să achite în tranșe câștigurile, mai ales în cazul în care vorbim de asemenea sume uriașe.
Astfel, câștigătorul are de ales ori să primească o sumă mult mai mică dintr-o singură tranșă de plată, ori să încaseze premiul în mai multe tranșe pe mai mulți ani, primind o plată parțială în fiecare lună sau în fiecare an, după caz.
Șansele de câștig la jocul modern de loterie
Șansele de câștig la jocul de loterie variază și sunt influențate în primul rând de tipul de loterie pe care vrei să îl joci.
Voi lua ca exemplu jocul de loterie clasică din România, cel 6/49, acolo unde trebuie să mizezi pe 6 numere câștigătoare care vor fi extrase dintr-o urnă cu 49 de numere.
Șansele matematice să câștigi cu toate cele 6 numere, deci premiul de categoria I, sunt 1: 13.983.816. Șansele de a câștiga cu 5 numere, deci un premiu de categoria a II-a sunt ceva mai mari, de 1:54.201, iar pentru a prinde 4 numere câștigătoare ai șanse de 1:1302.
Fraude la jocurile de loterie
Odată cu dezvoltarea jocului modern de loterie, s-a trecut la un sistem computerizat de joc, ceea ce a simplificat foarte mult sarcina organizatorilor, fiind ținută o evidență strictă a tuturor participanților și a tuturor biletelor jucate.
Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologiei a venit la pachet și cu tentative de fraudă online.
Una dintre cele mai populare fraude online cu privire la loterie este trimiterea de mesaje SPAM către diferite persoane prin care se aduce la cunoștință că au câștigat premii uriașe la o anumită extragere online și să dea click pentru a-și revendica premiul.
Trebuie să fii foarte atent să nu cazi victima unor astfel de înșelătorii online pe internet legate de jocul de loterie.
După cum ai văzut, jocul de loterie are o istorie destul de bogată și s-a dezvoltat treptat odată cu trecerea timpului.
Dacă inițial era practicat la scară relativ redusă de unele comunități locale, în momentul de față a ajuns un joc fenomen în întreaga lume, fiind practicat pe scară largă și reglementat de autorități guvernamentale.