(P) Trei vedete autohtone care prețuiesc mai mult sănătatea decât aspectul fizic
Publicat pe 20.10.2022 la 16:44 Actualizat pe 20.10.2022 la 16:46
Zâmbetul este considerat de majoritatea oamenilor un element al frumuseții, și asta nu de azi de ieri. Pe bună dreptate, pentru că dinții albi și frumoși pot oferi chipului strălucire și simetrie. Epoca de aur a cinematografiei a fost cea care a contribuit enorm la transformarea dinților într-un criteriu important de frumusețe fizică.
- Trei vedete autohtone care prețuiesc sănătatea
- Ce trebuie să știi despre aparatul dentar
Zâmbetul de un alb perfect a devenit imediat o trăsătură a vedetelor americane. În viața reală, starea de sănătate a dinților este frecvent asociată cu statutul social, educația și chiar cu nivelul de curățenie.
Una dintre metodele de a avea dinți frumos aliniați este purtarea unui aparat dentar. Asociat pe vremuri mai degrabă cu adolescența, aparatul dentar și-a făcut frecvent apariția pe covorul roșu împodobind dantura unor staruri. Tom Cruise, Drew Barrymore, Gwen Stefani, prințul Harry, Madonna, Angelina Jolie și Katy Perry sunt doar câteva dintre vedetele care au demonstrat că țin mai mult la sănătatea lor dentară decât la aspectul fizic, purtând în public un astfel de dispozitiv medical.
Și vedete de la noi au apelat la aparat dentar pentru a-și rezolva diverse probleme de sănătate orală și chiar și- au ținut fanii la curent cu evoluția tratamentului ortodontic.
Iulia Albu
Vedeta TV și-a pus aparat dentar anul trecut, din dorința de a avea dinții mai drepți. A ales un model din safir, transparent. Deși a întâmpinat dificultăți de vorbire la început, fashion editorul nu s-a dat bătută.
Lora
Cântăreața a apelat la aparat dentar pentru a-și îndrepta dinții, mai ales că nu avea mușcătura corectă. Aceasta le-a mărturisit fanilor că, inițial, a simțit un disconfort destul de mare după montare, dar, pentru un zâmbet strălucitor și o dantură sănătoasă, a fost dispusă să îndure acest proces.
Connect-R
Artistul și-a pus aparat ortodontic în urmă cu câțiva ani, pentru a-şi rezolva un complex generat de dantura imperfectă. El a mărturisit că la început i-a fost dificil, dar apoi s-a obișnuit cu el.
Ce trebuie să știi despre aparatul dentar?
Aparatul dentar, numit și aparat ortodontic, este un dispozitiv care aliniază dinții, pentru a îmbunătăți confortul în timpul mestecării alimentelor, având, totodată, un scop estetic. Aparatul dentar este montat de un medic specialist ortodont, pe dinți suficient maturizați, în adolescență, dar și la vârsta adultă. Dispozitivul este recomandat în caz de anomalii sau malpoziții dentare, de exemplu, atunci când dinții sunt suprapuși sau dacă există diastemă (strungăreață), dar și în caz de malocluzie sau overbite.
Tipuri de aparate dentare
Aceste dispozitive pot fi, în primul rând, fixe sau mobile. Cele fixe pot fi ceramice, metalice, din safir, invizibile -, fiecare cu anumite avantaje și dezavantaje.
Aparatele dentare fixe sunt compuse din brackeți care se cimentează pe dinți și un arc care trece prin mijlocul acestora și este prins cu module elastice. De asemenea, există versiuni de aparat dentar transparente sau într-o nuanță apropiată de cea a dinților naturali.
Aparatele dentare mobile - de exemplu, aparat dentar Invisalign - au avantajul că pot fi îndepărtate la ora meseiși în timpul spălatului pe dinți, făcând întreținerea lor mai ușoară.
Aparatul dentar și durerea: cauze și soluții?
Tratamentul ortodontic are ca scop deplasarea dinților pentru a-i alinia, deci poate provoca o anumită sensibilitate după montare. Odată comprimați dinții, apare o inflamație la nivelul ligamentului parodontal, fenomen care poate fi asociat cu durerea. În general, pacienții experimentează un mic disconfort la începutul tratamentului, dar durerea dispare după câteva zile. Pentru limitarea durerii există câteva metode, iar printre cele mai comune sunt administrarea de analgezice, compresele reci, clătirea cu apă de gură cu substanțe ușor anesteziante și consumul de alimente moi.
Igiena dentară foarte strictă
Respectarea unor reguli stricte de igienă orală este esențială pentru reușita tratamentului. Nu este vorba numai despre a efectua un periaj al dinților, ci și de o curățare a aparatului dentar. Este nevoie de o periuță de dinți adecvată, cu peri flexibili, care poate aluneca perfect în jurul aparatului și în zonele greu accesibile. Pentru periaj se mai recomandă periuțele interdentare, iar ritualul de curățare se poate completa cu o apă de gură cu efect antibacterian, pentru a preveni acumularea plăcii dentare.
Un zâmbet “perfect” te poate face să te simți bine în propria piele. Dar câteodată ai nevoie de un mic ajutor din partea medicului ortodont, așa cum au demonstrat-o numeroase vedete, care și-au afișat cu mândrie aparatuldentar pe scenă ori pe covorul roșu.
Sursa foto: Freepik