Patru proteine de cea mai înaltă calitate pe care să le mănânci în fiecare zi. Iată ce spun dieteticienii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 10.07.2023 la 21:45
Actualizat pe 10.07.2023 la 21:45
După cum bine știți, nu toate proteinele sunt egale din punct de vedere nutrițional. Unele sunt de calitate inferioară și nu conțin atât de mulți nutrienți ca altele. Iată care sunt, potrivit dieticienilor, cele de cea mai înaltă calitate, pe care ar trebui să le consumați în fiecare zi.
- Care sunt proteinele de cea mai înaltă calitate pe care ar trebui să le mănânci în fiecare zi
- Sfaturile oferite de dieticieni
Proteinele sunt esențiale pentru repararea celulelor și țesuturilor, pentru a ajuta la stabilizarea zahărului din sânge, dar și pentru a calma foamea. Nu toate proteinele însă au acceași valoare nutrițională. Trebuie să adăugați proteine slabe de înaltă calitate în farfurie dacă vă doriți să pierdeți în greutate, să deveniți mai puternici și să vă îmbunătăți sănătatea generală.
Patru proteine de cea mai înaltă calitate pe care să le mănânci în fiecare zi
Dacă sunteți în căutarea unei proteine de înaltă calitate, care funcționează grozav ca o gustare, sau un produs pentru micul dejun, încercați un bol cu iaurt grecesc. „Iaurtul grecesc poate conține aproximativ 14–18 grame de proteine, în funcție de marcă, și oferă, de asemenea, nouă nutrienți esențiali, precum și probiotice, care sunt bacterii bune care vă pot ajuta intestinul să atingă un echilibru bacterian sănătos”, spune Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, autorul The Sports Nutrition Playbook și membru al consiliului nostru de experți medicali.
Quinoa poate fi un fel de mâncare sănătos, versatil, care poate fi folosit în multe boluri, salate și ca garnitură la mesele voastre preferate. Aceste cereale integrale sunt considerate a fi o proteină completă, de înaltă calitate, deoarece conține toți aminoacizii, dar unii experți au susținut că ar trebui să fie considerată o proteină „aproape completă”, deoarece conține cantități mai mici de anumiți aminoacizi. Cu toate acestea, este o proteină de înaltă calitate, cu mulți alți nutrienți de oferit, cum ar fi fibre, acid folic și antioxidanți, iar quinoa s-a dovedit că ajută la scăderea colesterolului LDL, dar și la gestionarea greutății.
„Ouăle sunt întotdeauna menționate ca fiind cea mai bună proteină”, spune Julie Upton, MS, RD, CSSD, un dietetician renumit. Potrivit specialiștilor, ouăle au o valoare biologică de 100 în timp ce carnea de vită are 80. Doar proteinele din zer au scoruri mai mari cu o valoare biologică de 104.
De ce dieticienii spun că e bine să consumi tofu des
Fabricat din înmuierea, măcinarea și zdrobirea boabelor de soia, tofu este o proteină completă, care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. Tofu este o sursă excelentă de fier și calciu și este bogat în izoflavone, care par să ajute la protejarea împotriva bolilor de inimă, osteoporozei și unele tipuri de cancer.
Citește și: De ce nu este bine să arunci semințele de la pepenele roșu. Cum le poți folosi