Pericolul pe care îl ascund măslinele negre. Ce spun specialiștii despre consumul lor
Publicat pe 18.08.2022 la 14:12 Actualizat pe 18.08.2022 la 14:15
Măslinele negre ascund în spate un pericol foarte mare pentru organism. Nu există român care să nu consume acest produs, fie separat, fie în combinație cu alte mezeluri. Măslinele sunt comercializate la vrac, altele sunt ambalate în recipiente din sticlă sau chiar tablă.
- Măslinele reprezintă un pericol pentru organism
- Alimentele devin nocive organismului atunci când nu sunt depozitate corespunzător
Măslinele, un pericol pentru organism
Pe piață se importă anul zeci de mii de tone de măsline. Chiar dacă vorbim de produse aduse la vrac, sau ambalate în recipiente din sticlă sau tablă, măslinele se comercializează în toate magazinele din România.
Specialiștii au vorbit despre pericolul din măslinele negre. Ei susțin că acest aliment este intens procesat şi conţine un exces de sare şi oţet. Dacă mâncăm în fiecare zi 15-20 de măsline, depășim cantitatea zilnică de sare admisă.
Un alt aspect este cel al culorii măslinelor. Chiar dacă ele par a fi coapte, unii producători, pentru a le intensifica culoarea, folosesc anumite substanțe nocive sănătății.
Este vorba de lactatul feros şi gluconatul feros. Acești doi fiind stabilizatorii de culoare nu ar trebui să depăşească în dieta zilnică cantitatea de 0,8 mg/ kg corp.
Trebuie să aveți mare grijă atunci când achiziționați măsline negre, indiferent de formă de ambalarea a acestora.
Alimentele devin nocive organismului atunci când nu sunt depozitate corespunzător
Anumite sortimente de măsline, de pe piața românească, au mari probleme, conform ultimelor cercetari. Încă din 2014, există studii care vorbesc de alterarea calității măslinelor, în funcție de modalitatea de ambalare.
Ambalarea și depozitarea măslinelor afectează calitatea acestora. A fost realizată o analiză a reglementărilor europene privind ambalajele și a efectului lor asupra performanței reciclării.
Au fost realizate două serii a câte cinci evaluări ale ciclului de viață. Aceste cercetări corespund situației naționale din cinci țări europene: Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia. Studiile s-au făcut pentru trei soluții de ambalare a măslinelor: vrac, borcane de sticlă și cutii de conserve din oțel.
Rezultatele obținute evidențiază influența ratelor naționale de colectare a deșeurilor menajere. Aceleași date au evidențiat tehnologiile selectate pentru tratarea deșeurilor.