Măslinele îngrașă? Câte calorii au și cum poți să le consumi
Publicat pe 09.08.2021 la 11:38 Actualizat pe 09.08.2021 la 11:39
Măslinele ajung într-o formă sau alta pe mesele tuturor, dar puțin cunosc beneficiile aduse de consumul acestor fructe. În jurul lor s-au creat multe mituri, iar cei care își doresc să le includă în dietă și se întreabă dacă ele îngrașă sau nu, vor afla în acest articol!
- Îngrașă sau nu măslinele?
- Cum trebuie să le consumi
Măslinele îngrașă? Câte calorii sunt în 100 de grame de măsline
Măslinele sunt fructele care sunt consumate adesea ca aperitiv, alături de alimente pline de grăsimi și calorii. Într-o astfel de combinație, nu sunt recomadate pentru dietă, dar consumate corespunzător, ele nu îngrașă.
Câte calorii au măslinele verzi
Cele mai întâlnite măsline în comerț sunt cele negre, dar cu toate astea, cele verzi sunt alegerea mai ”sofisticată” a multora. Această preferință vine la pachet și cu mai multe calorii. O sută de grame de măsline verzi conțin aproximativ 145 calorii. Dacă au ardei roșu, pot ajunge la circa 160 de calorii pe 100 de grame.
Câte calorii au măslinele negre
Mai slabe caloric sunt clasicele măsine negre. Specialiștii spun că vei avea un aport de 115 calorii dacă o să consumi 100 g de măsline negre.
De ce nu îngrașă măslinele
Cu un conținut relativ mare de calorii și grăsimi, mulți se întreabă cum de nu îngrașă. Ei bine, secretul stă în faptul că măslinele conțin grăsimi “bune” (monosaturate). Aceste grăsimi te ajută să slăbești, pentru că ajută la arderea grăsimilor din organism.
Grăsimile monosaturate fac stomacul să digere mai lent mâncarea și în acest mod apare senzația de sațietate.
Cu ce se mănâncă măslinele
Măslinele sunt perfecte ca aperitiv atunci când sunt umplute. Ele pot fi cumpărate direct cu ardei copt, brânză feta sau migdale în interior, dar pot fi preparate și acasă, cu pastă de ficat, cu pastă de ton, cu cremă de brânză, cu pastă din unt și gălbenuș fiert sau salată de icre. Lista poate continua, dar și numărul de calorii crește.
Măslinele pot fi un ingredient nemapomenit de bun pentru mâncarea de pui. Aceasta este, de fapt, o tocăniță de pui cu măsline, ceapă, usturoi, sos de roșii și cimbru. Poate fi servită cu mămăligă.
Mulți pun măsline în salata orientală, dar o idee inovatoare și delicioasă este o rețetă de salată în care măslinele sunt ingredientul principal. Salata de măsline conține măsline verzi, măsline negre, ulei de măsline, țelină, conopidă, morcovi, ardei dulce, ceapă, capere, pătrunjel, ardei iute, oregano, usturoi, oțet, ierburi aromate și condimente. Această salată este întâlnită mai des în bucătăria siciliană și în cea mediteraneană.
Cum sunt preparate măslinele pe care le cumpărăm de la magazin
Măslinele pe care le cumpărăm din magazin sunt preparate în două feluri pentru a fi comestibile.
Prima metodă, cea naturală, este cea în care acestea sunt spălate și puse într-o soluție de saramură. Procesul poate dura și trei luni. Dupa aceea, sunt ambalate în saramură, în borcane de sticlă, în cutii de metal, sau în vid.
Pentru măslinele verzi este folosită adesea metoda în care gustul amar este îndepărtat cu soluție de hidroxid de sodiu. Metoda este folosită pentru măslinele verzi pentru că acestea au nevoie de o perioadă de până la 8 luni pentru a-și pierde gustul amar. Fructele sunt lăsate într-o soluție de sodă caustică (hidroxid de sodiu NaOH) timp de aproximativ 14 ore, care dizolvă oleuropeina, substanța care dă gustul amar. După ce sunt clătite bine, sunt puse în saramură, și astfel sunt gata în numai două luni.