Planta din bucătăria ta care îți îmbunătățește memoria. Specialiștii spun că ajută la menționerea sănătatății creierului
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.02.2024 la 09:52
Actualizat pe 04.02.2024 la 09:52
Există o plantă pe care, cu siguranță, și tu o ai în bucătărie și o folosești în diferite mâncăruri, însă nu ai idee că are mari beneficii asupra memoriei și te ajută la menținerea sănătatății creierului. Iată ce spun specialiștii.
- Planta care are mari beneficii asupra memoriei
- Sigur o ai și tu în bucătărie
- Specialiștii spun că ajută la menționerea sănătatății creierului
Cunoscută ca fiind o plantă culinară, rozmarinul face parte din familia mentei și a fost folosit în medicina tradițională de secole. Se spune că savanții greci foloseau ulei esențial de rozmarin pentru a-și îmbunătăți memoria înainte de examene.
Rozmarinul, planta care îmbunătățește memoria
Un studiu publicat în International Journal of Neuroscience a evaluat performanța cognitivă a 144 de participanți atunci când folosesc ulei de rozmarin pentru aromoterapie. S-a descoperit că rozmarinul a îmbunătățit semnificativ calitatea memoriei și a crescut vigilența mentală.
Un alt studiu, publicat în Psychogeriatrics, a testat efectele aromaterapiei cu ulei de rozmarin asupra a 28 de vârstnici cu demență și pacienți cu Alzheimer și a constatat că proprietățile sale pot preveni și încetini boala Alzheimer.
Adaugă câteva picături de ulei de rozmarin în loțiune și aplică-l pe gât sau folosește un difuzor pentru a culege beneficiile mentale ale aromei uleiului de rozmarin. Ori de câte ori ai nevoie de un impuls de energie mentală, poți chiar să inhalezi peste sticla de ulei pentru a obține aceleași efecte, scrie intrepidmentalhealth.com.
Rozmarinul poate fi adăugat și în doze mici, în rețete.
Rozmarinul poate elimina și stresul și anxietatea
Cercetările arată că simpla inhalare a aromei uleiului esențial de rozmarin poate scădea nivelul cortizolului din sângele tău, hormonul stresului. Nivelurile ridicate de cortizol sunt cauzate de stres, anxietate sau orice gând sau eveniment care îți pune corpul în modul „luptă sau fugi”.
Când stresul este cronic, cortizolul poate provoca creșterea în greutate, stresul oxidativ, hipertensiune arterială și boli de inimă. Poți combate stresul instantaneu folosind un difuzor de ulei esențial sau chiar prin inhalare peste o sticlă deschisă, mai scrie sursa menționată anterior.
Citește și: Plantele care alungă ghinionul din casă. Atrag numai energii pozitive