Postul negru ortodox. Ce înseamnă și când se ține
Publicat pe 18.04.2022 la 14:13 Actualizat pe 18.04.2022 la 14:14
Postul negru la ortodocși presupune să nu mănânci nimic în acea zi, ci doar să bei apă. Postul este acțiunea duhovnicească care vede omul ca întreg suflet și trup. Persoanele care au fost obișnuite să postească pot posti negru până la trei zile consecutive, trăind doar cu apă.
- Postul negru la ortodocși
- Ce înseamnă să ți post negru
Ce înseamnă să ți post negru dacă ești ortodox
Postul negru este cel mai aspru post și înseamnă abținerea de la mâncare pe tot parcursul timpului cât vrei să postești. El reprezintă înfrânarea totală a trupului de la pofte, plăceri și hrană îmbelșugată. Înfrânarea semnifică și alungarea gândurilor păcătoase și rele față de cei din jurul nostru, dar și față de propria noastră persoană. În ziua postului negru nu trebuie să dormiți, deoarece se spune că Diavolul va râde că ne ușurăm povara.
Când țin ortodocșii post negru
Postul negru se începe doar cu binecuvântarea, acordul și îndrumarea unui duhovnic, însă mulți români aleg să facă acest lucru din propria voință. În ziua în care vreți să țineți post nu trebuie să mâncați nimic, doar să beți apă, iar următoarea zi în care nu mai țineți postul negru trebuie să mâncați o masă fără ulei.
Postul negru începe la ora 18:00 a zilei anterioare și ține toată ziua următoare până la săvârșirea acesteia, la ora 24:00. Așadar, zilele de post negru la ortodocși sunt ținute în Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce și a murit cu trupul Său pentru ca să învie în a treia zi. Biserica a fost cea care a declarat că ziua de vineri, înaintea Paștelui, va fi numită drept Vinerea Mare, Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, tocmai pentru ca oamenii să țină postul negru.
Ce semnificație are postul negru
Postul negru este ținut pentru a „smeri sufletul” și este numit de Sfinții Părinți ca „aripa rugăciunii”, care îl ajută pe om să se împace cu Dumnezeu. În ziua în care ți post negru trebuie să învingi orice orgoliu, frică, să stăpânești firea, să treci peste orice răutate vine asupra ta și mai ales să ai puterea de a ierta orice.
Este bine ca în zilele de post să oferi mâncarea pe ziua respectivă oamenilor nevoiași, săraci. Nu trebuie să mergi în vizite ca să nu cazi pradă bunătăților pe care ți le oferă persoana de gazdă, dar nici nu trebuie să știe toată lumea că tu postești în ziua aceea.
Citește și: Lista cu păcatele pe care nu trebuie să le faci în Săptămâna Mare! Creștinii trebuie să le evite