Beneficiile neștiute ale postului negru. Nutriționistul Mihaela Bilic explică de ce este indicat, dar și riscurile ce pot apărea
Publicat pe 30.04.2021 la 16:45 Actualizat pe 30.04.2021 la 16:45
În Vinerea Mare se ține post negru, după cum spune tradiția creștină, însă mulți se feresc de acest obicei. Nutriționistul Mihaela Bilic explică de ce este, de fapt, bine să ținem post negru, ce beneficii spectaculoase poate avea pentru organism, dar și ce riscuri pot apărea în ceea ce îl privește.
- Postul negru, benefic sau nu pentru organism
- De ce este bine să nu mâncăm o dată pe lună
- Mihaela Bilic explică ce beneficii există
Astăzi este penultima zi de post, când se presupune că trebuie ținut post negru, adică să nu se mănânce nici un fel de aliment, ci doar apă, pentru ca nivelul de hidratare să se mențină în parametri optimi. Însă multe persoane ori nu dau dovadă de suficient de multă voiță, ori de cunoștințe. Se feresc să facă acest lucru, și țin post exact cum au făcut până acum, din elimentația lor din ultima perioadă făcâd parte doar alimentele de origine vegetală.
Cât de benefic este postul negru din Vinerea Mare a Paștelui
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de cee este bine, nu doar din punct de vedere creștin, ci și al sănătății, ca cel puțin o dată pe lună să încercâm să nu mâncăm nimic, pentru a da timp organismului și metabolismului să se concentreze la prelucrarea tuturor substanțelor ce le-au fost oferite până la acel moment.
Riscurile postului negru
Specialistul mai spune cum, organismul nostru are suficient timp să se curețe singur din interior, având loc un proces de detoxifiere prin simpla ținere a unui post de negru de o zi. În ceea ce privește consumul de ceai sau cafea în timpul postului negru, Mihaela Bilic susține că acestea sunt doar lichide care nu intervin cu nimic în parcursul postului și nici nu modifică dorința ca acesta să aibă loc în continuare. Și vorbind și de riscuri, nutriționistul spune că acestea sunt...inexistente, mai ales pentru persoanele care suferă de diabet și alte boli metabolice ce spun că au nevoie de mâncare pentru a nu li se face rău.
„Nu există niciun fel de risc și trebuie să explicăm persoanelor care au impresia că nivelul glicemiei este direct răspunzător de aportul de alimente, nivelul glicemiei este ținut de către ficat, deci noi indiferent că ținem post negru, sau că mâncăm proteine și grăsimi care nu au niciun strop de glucoză, rolul ficatului este de a menține glicemia și atunci nu depinde nici de voința noastră și nici de alimentație. Deci nu vă lăsați păcăliți pentru că mintea noastră este extrem de parșivă și ea are ca obiectiv să ne determine să mâncăm, însă vă recomand să vă așezați, să beți o gură de apă, să așteptați și o să vedeți că toată acea senzație de slăbiciune, de leșin, de lipsă de putere, dispare ca prin farmec”, a mai adăugat Mihaela Bilic.