Rețetă de negresă cu afine și frișcă. Un desert delicios pentru momente speciale
Publicat pe 05.07.2023 la 22:34 Actualizat pe 05.07.2023 la 22:34
Dacă te gândești să pregătești ceva delicios pentru cei dragi, negresa cu afine și frișcă poate fi alegerea potrivită pentru tine. Un desert simplu și rapid.
- Rețetă de negresă cu afine și frișcă
- Ingrediente și mod de preparare
Cum trebuie să procedezi, pas cu pas, dacă vrei să faci o rețetă delicioasă de negresă cu afine și frișcă.
Rețetă de negresă cu afine și frișcă
Ingrediente pentru aluat
- 100 g de cacao neagră
- 20 g de praf de copt
- 360 ml de ulei
- 200 ml de lapte
- 8 ouă
- 360 g de făină albă 650
- 400 g de zahăr
- un praf de sare
Ingrediente jeleu
- 500 ml de apă
- 800 g de afine
- 15 g de gelatină
- două lingurițe de zahăr
Ingrediente cremă
zahăr vanilat
700 ml de smântână
200 g de mascarpone
100 g de zahăr
Mod de preparare
Începem prin a bate albușurile, adăugând un praf de sare. Începem la viteză mică și creștem viteza treptat până la maxim. Continuăm să batem albușurile până devin o spumă tare. După ce albușurile sunt bătute spumă tare, adăugăm zahărul. Continuăm să le batem, începând cu viteză mică și apoi mărim treptat viteza. Le lăsăm să se bată până când zahărul se dizolvă complet.
În final, adăugăm și gălbenușurile și continuăm să le batem. Adăugăm treptat uleiul peste compoziția de ouă și amestecăm ușor. Adăugăm și laptele și amestecăm din nou. Folosind o sită, adăugăm făina și praful de copt, le cernem și amestecăm ușor de jos în sus.
Cernem și cacaoa în același mod, pentru a elimina eventualele cocoloașe. Continuăm să amestecăm de jos în sus. Apoi adăugăm restul de făină. Amestecăm bine până obținem o consistență uniformă.
Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Am ales o tavă pătrată de 25 x 25 cm. Punem tava în cuptor, la 160 de grade Celsius, cu foc sus-jos pentru cuptoarele electrice sau foc mediu pentru cuptoarele cu gaz. Coacerea durează aproximativ 40 de minute, fără a deschide cuptorul în primele 30 de minute.
După 30 de minute, deschidem cuptorul și atingem ușor suprafața pentru a verifica dacă este gata sau are nevoie de mai mult timp de coacere. După ce negresa este coaptă, o scoatem din tavă și o lăsăm să se răcească. Hidratăm gelatina, adăugăm aproximativ 100 ml de apă și amestecăm. Lăsăm să se hidrateze timp de aproximativ 10 minute, apoi adăugăm puțină apă pentru a ajunge la aproximativ 500 ml de apă.
Amestecăm din nou până se dizolvă complet, la foc foarte mic pentru a evita fierberea. După ce granulele de gelatină nu mai sunt vizibile, stingem focul și adăugăm zahărul. Luăm blatul și îl așezăm în tava, punem folie de acetofan sau hârtie de copt pe margini, apoi răsturnăm afinele, păstrând câteva mai mari pentru decor.
Turnăm gelatina deasupra. Punem prăjitura la frigider pentru a se întări gelatina. Începem să batem frisca, adăugăm zahărul, vanilia și mascarponele. Batem la vitezăÎncepem prin a bate albușurile, adăugând un praf de sare, la început la viteză mică, apoi crescând viteza după câteva secunde până ajungem la viteza maximă.
Lăsăm albușurile să se bată până devin o spumă tare. După ce albușurile sunt bătute spumă tare, adăugăm zahărul. Continuăm să le batem, mai întâi la viteză mică, apoi mărim treptat viteza. Le lăsăm să se bată până când se dizolvă tot zahărul. Adăugăm apoi gălbenușurile și continuăm să batem.
Peste compoziția de ouă adăugăm uleiul, puțin câte puțin, și amestecăm ușor. Adăugăm și laptele, amestecăm din nou. Folosind o sită, adăugăm făina și praful de copt, le cernem, amestecând ușor de jos în sus.
Cernem și cacaoa, deoarece poate să conțină cocoloașe, și amestecăm în continuare de jos în sus. Adăugăm apoi restul de făină. Amestecăm până la fund, pentru a ne asigura că totul este bine amestecat și că obținem o consistență uniformă.
Turnăm apoi aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt. Am utilizat o tavă pătrată de 25 x 25 cm. Punem tava în cuptor, la 160 de grade Celsius, cu foc sus-jos pentru cuptoarele electrice sau foc mediu pentru cuptoarele pe gaz. Coacerea durează aproximativ 40 de minute, fără a deschide cuptorul în primele 30 de minute. După 30 de minute, deschidem cuptorul, facem testul sobitorii, punem gelatina iar apoi este gata de servit. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de plăcintă nemțească cu smântână și cireșe. Cum trebuie să procedezi, pas cu pas