3 retete de socată pe care orice gospodină trebuie să le încerce. Alege-ți preferata!
Publicat pe 12.05.2021 la 22:11 Actualizat pe 12.05.2021 la 22:11
Vara este se apropie cu pași repezi, iar temperaturile tordie vor da mari bătăi de cap. Pentru a te răcori într-o zi caniculară sau dacă pur și simplu vrei să te răsfeți cu o băutură delicioasă și sănătoasă, noi vă prezentăm 3 rețete de socată de făcut la tine acasă.
- Idei de socată de făcut acasă
- 3 rețete pentru orice gospodină
Rețetă de socată din flori uscate
Înainte de a începe să faci această rețetă de socată trebuie să ții cont de câteva aspecte, iar cel mai important ține de... răbdare. Sunt necesare trei zilei pentru a fi gata de băut, iar dacă vrei să te bucuri de o socată tradițională, ca pe vremea bunicii, timpul este foarte important. Dacă vfei să te bucuri de o băutură delicioase și sănătoasă, urmează una dintre rețete pentru un gust de savoare.
Ingrediente
10 flori mari de soc
250 g de zahăr brun
2 lămâi
2 lămâi verzi
4 litri de apă plată
2 g de drojdie (opţional)
Mod de preparare
Puneţi florile de soc, zahărul brun, zeama şi cojile tăiate de lămâie şi lime într-unul sau mai multe recipiente din sticlă. Turnaţi apă plată cât să cuprindă ingredientele magice, închideţi recipientul etanş şi aveţi răbdare până a doua zi. După 24 de ore, completaţi cu restul de apă plată şi adăugaţi, opţional, pentru mai multă aciditate, un vârf de cuţit de drojdie. A treia zi, strecuraţi socata şi turnaţi-o în sticle pe care le aşezaţi la rece, în frigider
Rețetă de socată fiartă
Ingrediente
8 litri apă
1 kg zahăr
2 sau 3 lămâi mari
10 flori mari de soc
Mod de preparare
Pentru acestă rețetă trebuie să pui apa cu zahăr la fiert până când acesta se dizolvă, iar mai apoi adaugi sucul din cele 2 sau 3 lămâi, după cum preferi și mai lași câteva minute la fiert. Florile de soc bine spălate se adaugă în oală și se amestecă bine. Ulterior trebuie să lași vasul în care au fiert totul într-un loc cald, iar apoi socata se strecoară și se pune în sticle.
Rețetă de socată cu miere
Ingrediente
10 flori de soc
1 borcan mare de 5 litri
350 grame de miere de salcâm
2 lamăi
apă plată
Mod de preparare
Florile de soc se trec prin apă rece pentru a fi spălate, iar apoi punem mierea în borcan, lămâile taiate felii şi amestecam, astfel încât să iasă sucul de lămăie. Ulterior, se adaugă florile de soc, apa plată şi amestecăm uşor. Se acoperă cu un tifon şi se lasă la soare circa 2 zile, mai amestecam din când în când. După ce aceasta este gata, se strecoară și se pune sucul în sticle. Se păstrează la rece până la câteva săptămâni.
Ce beneficii are socata
Socata este considerată un antibacterian și un antiseptic foarte bun. Aceasta poate atenua simptomele de răceală, viroză respiratorie, afecțiuni pulmonare, bronșită sau afecțiuni urinare. Specialiștii recomandă a se consuma constant câte un pahar pe zi, în fiecare dimineață sau cel puțin pentru 14 zile.
Citește și 5 rețete simple de sirop de căpșune natural