5 rețete ușoare și rapide pentru cozonaci. Așa ies cei mai pufoși!
Publicat pe 15.03.2019 la 10:45 Actualizat pe 15.03.2019 la 10:46
Te pregăteşti pentru Sărbătorile de Paşte şi nu ai vrea să găteşti mâncăruri sau deserturi complicate? În cazul acesta, noi îţi recomandăm 5 reţete uşoare şi rapide pentru cozonaci. În plus, îţi spunem şi câteva secrete!
Te pregăteşti pentru Sărbătorile de Paşte şi nu ai vrea să găteşti mâncăruri sau deserturi complicate? În cazul acesta, noi îţi recomandăm 5 reţete uşoare şi rapide pentru cozonaci. În plus, îţi spunem şi câteva secrete!
Reţete pentru cozonacii de Paşte
Reţeta 1. Cozonac cu stafide şi miere
Ingrediente:
-făină
- lapte în care amestecăm zahărul şi mierea
- 300 grame de stafide hidratate
- ouă
- 400 ml unt topit
- nucă
- cacao şi zahăr
- 4-5 albuşuri bătute spumă
Se amestecă toate ingredientele lichide, apoi se toarnă conţinutul peste făină. Se adaugă apa cu făină. Sunt necesare cel puţin 30 de minute pentru frământat. Apoi, stafidele trebuie puse în apă, deoarece aşa nu absorb din lichidul pus în aluat. Se bat albuşurile bine pentru a realiza umplutura.
Reţeta 2.Cozonac cu nucă de cocos
Ingrediente:
- 400 gr. făină integrală grâu întreg,
- 2 ouă + 1 ou, cu albușul făcut spumă iar gălbenușul ce va fi folosit la uns pe deasupra
-140 gr. semințe mac,
- 2 lg. esență migdale,
- 0,5 l lapte 0,1 % grăsime,
- 25 gr. drojdie proaspătă,
- îndulcitor după gust
- 10 gr. nucă de cocos.
Se face un aluat prin metoda clasică de aluat și se lasă la dospit după ce a fost plămădit. Macul se macină și se opărește împreună cu cca 200gr. lapte, 2 linguri esență migdale și îndulcitor. După ce a crescut aluatul, se întinde într-o foaie subțire. Albușul de ou spumă, se repartizează uniform pe foaia de aluat, apoi se întinde macul pe întreaga suprafață și se rulează. Se pune cozonacul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt, se unge cu galbenușul de ou batut și se ornează cu nuca de cocos. Se mai lasă la crescut cca 15 minute apoi la cuptor 50 minute aprox.
Reţeta 3. Cea mai rapidă reţetă de cozonac
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 50 gr drojdie
- 200 gr zahăr
- 4 gălbenuşuri
- 600 ml lapte
- 50 gr unt
- coajă rasă de lămâie
- coajă rasă de portocală
- esenţă de rom
- 50 ml ulei pt uns masa
- 1 galbenuş pt uns
Din drojdie, o lingură zahăr, puțin lapte și 2-3 linguri făină se face o maia pe care o lăsăm la dospit. Punem făina cernută într-un bol. Adăugăm maiaua dospită, gălbenușurile, zahărul dizolvat in laptele călduț, esențele și coajă de lămâie și portocală. Începem să framantam adăugând puțin câte puțin untul topit. Lăsăm la dospit circa o ora.
Împărțim aluatul în patru, ungem masă cu ulei și întindem dreptunghiurile de aluat.
Amestecăm albușurile zahărul,cacao, ciocolată rasă și stafidele. Întindem pe dreptunghiurile de aluat. Rulăm și le împletim câte două. Punem cozonacii în tavă și îi lăsăm la dospit. Ungem cu gălbenuș bătut cu 2 linguri lapte și presăram zahăr. Dăm la cuptor circa o ora până se rumenesc. Cât sunt calzi îi ungem cu sirop din apă cu zahăr pentru a le conferi luciu.
Reţeta 4. Cozonac simplu de pregătit
Ingrediente:
- 350g făină
- 3 albușuri spumă
- o jumătate cană de zahăr pudra
- 8 linguri de ulei de frământat la final
- o cană de lapte
- un praf de sare
- 10g drojdie
Laptele, zahărul, sarea și drojdia se dizolvă, iar laptele trebuie să fie puțin călduț. După care se adaugă făina în ploaie și se frământă până se încorporează toată făină, dacă mai este nevoie se mai pune puțină. După ce s-a frământat, se adaugă treptat uleiul, apoi albușurile spumă, dacă vreți se poate pune și unul sau două galbenușuri (opțional), iar cozonacul va avea o culoarea ușor galbenă. Se frământă 10-15 min și se pune la crescut 45min.
Apoi se iau 2-3 bucăți din aluat și se fac dreptunghiuri, se întinde, se pune umplutura și se rulează, se poate împleti în trei sau în două se unge cu ou deasupra și se presară zahăr tos, apoi se mai lasă să crească 20 min.
Umplutura se poate face din fructe confiate, rahat, ciocolată sau se mai poate face dintr-un albuș de nucă bătut spumă amestecat cu 1 linguriță de cacao, o ceașcă de zahăr pudra și o ceașca de nucă mărunțită. Cozonacul să dă la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute, dar în acest timp, se verifică dacă s-a rumenit.
Reţeta 5. Cozonac cu nuci caju şi vanilie
Ingrediente:
- 500 gr nuci caju
- seminţele de la un baton de vanilie
- 5 linguri de miere de salcâm
- 2 linguriţe de esenţă de vanilie bio
- 200 gr sirop de agave raw / 7 linguri de miere vie
- 2 linguri de ulei de cocos
- 500 gr mac
- coajă rasă a 2 portocale bio
Prima dată se macină nucile într-o râșniță de cafea, iar apoi se amestecă făina obținută cu restul de ingrediente, exceptând macul. Compoziţia se omogenizează, iar blatul se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Timp de 30 de minute, se rulează blatul și se presară pe el semințele de mac. Acest cozonac se poate servi cu lapte de migdale.
Secrete pentru cei mai buni cozonaci
Potrivit reteteculinare.ro, pentru reuşita cozonacilor ar trebui neapărat să ţii cont de aceste reguli:
-
făina, de bună calitate şi uscată; Se va cerne de mai multe ori pentru a deveni afânata şi aerisita
- toate ingredientele folosite pentru prepararea cozonacului, dar şi vasele şi tăvile ar trebui să aibă temperatura camerei
- drojdia, proaspătă
- înainte de a fi adăugate în compoziţie, gălbenuşurile se freacă cu puţină sare. Vor căpăta o nuanţă de galben mai intensă.
- încorporarea albuşurilor se face la urmă
- pentru ca aluatul să aibă loc să crească, tăvile se vor umple cu aluat, până la jumătate
- temperatură perfectă pentru creşterea aluatului este 40 grade Celsius
- cupotorul să fie încins înainte de introducerea cozonacilor
- cozonacii nu se coc niciodată mai mult de 45-60 minute
A.O