Când se pune vinul la friptură, de fapt. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Publicat pe 06.02.2023 la 13:07 Actualizat pe 06.02.2023 la 13:10
Friptura pare a fi unul dintre cele mai simple preparate, dar are câteva secrete pe care dacă nu le știi, nu ve obține rezultatul dorit. Adăugarea vinului potrivit poate schimba complet gustul, în bine, dar este important să știi când să-l adaugi în funcție de rețeta pe care vrei s-o urmezi.
- Cum să faci o friptură suculentă și delicioasă
- Momentul în care trebuie să adaugi vinul
O friptură delicioasă are nevoie de câteva ingrediente cheie și respectarea unor etape. Trebuie să știi când să pui vinul, ce tip de vin să alegi, dar și faptul că este ideal să ții carnea la macerat înainte. Totul depinde de câteva detalii importante care fac diferența la final.
Când se pune vinul la friptură
Regulile în alegerea vinului sunt simple. Astfel, dacă faci friptură din carne de vită, de porc sau alte tipuri de carne considerate mai greu de digerat, este indicat să alegi vinurile roșii seci sau demiseci. Alegi vinul roșu sec atunci când ai la friptură legume și ingrediente mai dulci. Vinul alb este bun pentru pește și pentru alte preparate mai ușoare.
Cantitatea de vin necesară pentru friptură poate să fie diferită în funcție de cantitatea de carne sau de rețetă, dar în general este de ajuns un pahar de vin, cel pe care l-ai consuma și la masă.
În funcție de rețetă, vinul se poate adăuga la friptură în momente diferite, dar cel mai bine este că fie inclus și în etapa de macerare a cărnii, și atunci când se dă friptura la cuptor, alături de restul ingredientelor.
Totuși, o rețetă mai simplă și foarte gustoasă este cea recomandată de chef Sorin Bontea, la care vinul se adugă peste carnea deja condimentată și legumele din tavă, înainte de o da la cuptor.
„Pentru această friptură aveţi nevoie de o pulpă de miel întreagă cu os. Aceasta se împănează cu usturoi, se dă cu sare, piper şi cimbru după gust şi se aşază pe un pat de legume: ceapă verde, usturoi verde, ţelină, morcovi, foi de dafin, cozi de pătrunjel şi piper boabe. Se stropeşte totul cu vin roşu. Încercaţi să folosiţi un vin sec, pentru că legumele sunt destul de dulci. Se dă la cuptor, la foc mic şi se lasă până când carnea se desprinde de pe os.”, a explicat bucătarul.