Care este diferența dintre ciorba rădăuțeană și cea „a la grec”? Cum le deosebești
Publicat pe 16.01.2024 la 20:43 Actualizat pe 16.01.2024 la 20:43
Ciorba se numără printre alimentele preferate de români, și nu numai. Însă, dacă vorbim despre rădăuțeană și cea „a la grec”, puțini știu care este diferența dintre cele două. Iată cum le deosebești, de fapt!
- Diferența dintre ciorba rădăuțeană și cea „a la grec”
- Cum le deosebești, de fapt
Atât ciorba rădăuțeană, cât și ciorba „a la grec” sunt două preparate extrem de îndrăgite de români, și nu numai. Cele două tipuri de ciorbă sunt adesea confundate, așa că noi vă prezentăm care sunt diferențele dintre ciorba rădăuțeană și cea „a la grec”.
Cum se prepară ciorba rădăuțeană
Dacă vorbim de ciorba rădăuțeană, aceasta seamănă extrem de mult cu cea a la grec, însă există anumite diferențe între cele două feluri de mâncare.
Așadar, ciorba rădăuțeană a fost preparată prima dată la Rădăuți, județul Suceava, de o bucătăreasă, în anii 1970.
Ei bine, cea care a dat naștere acestui preparat a fost Cornelia Dumitrescu, care a pus pui în ciorba de burtă, la insistențele soțului său.
În timp, acest tip de ciorba sa a fost introdusă în meniul unor restaurante locale din țară, iar în prezent, ciorba rădăuțeană este la mare căutare și este considerată una dintre cele mai bun mâncăruri tradiționale românești.
Cum a luat naștere ciorba a la grec
De cealaltă parte, ciorba „a la grec” este asemănătoare cu cea rădăuțeană. Mai exact, acest tip de ciorbă este, de fapt, o supă cremoasă, care constă într-o combinație de ouă bătute și zeamă de lămâie.
Mai mult decât atât, se crede că originile ciorbei a la grec s-ar află în sudul Europei, mai precis în Grecia.
Totodată, de-a lungul timpului, ciorba nu se prepara cu lămâie, ci cu sucul strugurilor care erau necopți. Însă, abia în secolul al X-lea, lămâile au luat locul strugurilor necopți în ciorbă „a la grec”. Acela a fost și momentul în care, această ciorbă era denumită “sopa de huevos y limon” (n.r. supă de ou-lămâie).
Diferențele dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”
În acest fel, ciorba rădăuțeană și cea „a la grec” sunt asemănătoare, însă există câteva ingrediente care le fac diferite. Dacă ciorba rădăuțeană se face cu oțet, cea „a la grec” este acrită cu zeamă de lămâie.
și asta nu este tot. Ciorba rădăuțeană se gătește cu făină, iar la „a la grec” se folosește smântână. Ei bine, o altă diferență majoră între cele două este faptul că, carnea de pui tăiată fâșii, se adaugă la final la ciorba rădăuțeană.
CITEȘTE ȘI: Ciorba românească, în topul celor mai bune supe din lume. Preparatul a fost inventat la cererea unui soț