Cât timp fierbi gemul de prune? Trucuri ca să nu iasă prea tare sau prea moale

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.07.2025 la 14:11
Actualizat pe 07.07.2025 la 14:11
Gemul de prune este unul dintre cele mai iubite preparate de toamnă, dar pentru a obține consistența ideală, trebuie să acorzi atenție timpului de fierbere. Trucuri ca să nu iasă prea tare sau prea moale.
- Cat timp fierbi gemul de prune
- Timp de fierbere pentru gemul clasic, cu zahăr
- Cât se fierbe gemul de prune fără zahăr
Cât timp fierbi gemul de prune
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că gemul de prune ocupă un loc special în preferințele multor români. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite și preparate gustări dulci din sezon. Nu doar că prunele sunt mai accesibile decât alte fructe, precum piersicile sau căpșunile, dar gemul obținut din ele are o aromă intensă și un gust autentic, care trezește imediat amintiri din copilărie.
Pentru un gem de prune reușit, fierberea corectă este esențială. Din momentul în care pui oala pe foc, trebuie să lași gemul să fiarbă aproximativ 40 de minute. În tot acest timp, amestecă regulat, mai ales spre final, pentru a evita ca gemul să se prindă de fundul vasului și să capete gust de ars.
Un truc util, mai ales dacă folosești o oală grea sau un aragaz cu flacără puternică, este să așezi un suport metalic între ochiul aragazului și fundul oalei. Acest lucru ajută la o distribuire mai uniformă a căldurii și previne arderea.
Cât se fierbe gemul de prune fără zahăr
Spre deosebire de gem, magiunul de prune are nevoie de răbdare și timp. În general, acesta trebuie să fiarbă între 3 și 3 ore și jumătate, uneori chiar și 4 ore – totul depinde de soiul prunelor și de cât de zemos este fructul.
Magiunul bine făcut trebuie să scadă considerabil față de cantitatea inițială de fructe. În unele cazuri, volumul se reduce la o treime sau chiar mai puțin. Dacă vrei un magiun foarte gros, poți să-l lași să scadă până la un sfert din volumul inițial – va avea o aromă intensă, o textură densă și o dulceață naturală, fără zahăr adăugat.
Citește și: Ingredientul secret pe care să-l folosești când gătești somon. Vei obține un preparat delicios