Ce alcool se folosește pentru vișinată. Rețete cu țuică sau alcool dublu rafinat
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.06.2023 la 14:41
Actualizat pe 01.06.2023 la 14:41
Încă din cele mai vechi timpuri, românii preferă să își prepare singuri, acasă, o băutură gustoasă pe care o servesc și o împart cu cei dragi, mai ales la ceas de sărbătoare. Cum mulți dintre ei locuiesc la casă, au și vișine din grădina proprie așa că, investiția pentru a prepara o astfel de licoare nu implică prea multe costuri. Ce alcool se folosește, de fapt, pentru vișinată. Rețete cu țuică sau alcool dublu rafinat.
- Ce alcool se folosește pentru vișinată
- Rețete cu țuică sau alcool dublu rafinat
Vișinata este nelipsită de pe mese românilor, mai ales în zilele de sărbătoare. Dacă bărbații, în general, pot alege ce să consume dintr-o paletă mai largă de băuturi, de la whisky și cognac, până la țuică, doamnele preferă, fără îndoială, un lichior dulce și aromat.
Ce fel de alcool poți folosi pentru vișinată
Dacă vă doriți să preparați vișinat acasă, trebuie să știți că puteți folosi două tipuri de alcool pentru a stopa fermentația.
Puteți așadar să folosiți alcool dublu rafinat, de 96 de grade; sau un alcool mai slab, de 60 sau 40 de grade, însă atenție! trebuie să un alcool de foarte bună calitate și fără aromă specifică. De exemplu o vodkă bună, dar nu țuică de casă cu aromă de prună!
Dacă vă doriți ca băutura să iasă tare, atunci trebuie să folosiți alcool dublu rafinat.
Rețetă de vișinată cu alcool dublu rafinat
Ingrediente:
800 g zahăr
2 kg vişine
1 litru alcool de 90 grade.
Mod de preparare:
- alege vişinele bine coapte şi întregi.
- spală-le, rupe-le codiţele şi pune-le în sticle mari, borcane mari sau în damigene de 3-4 litri.
- aşezează, alternativ, un rând de vişine, unul de zahăr, din nou vişine şi iar zahăr şi tot așa, iar poi, la final, peste fructe, toarnă alcoolul.
- agită din când în când sticla sau damigeana, astfel încât toate vişinele să fie îmbibate în alcool.
- în vișinată mai puteți pune țuică, palinka, vodcă sau alcool de 60 de grade.
Rețetă de vișinată cu țuică
Ingrediente:
5 kg vișine
2.5 kg zahăr (zahăr brun sau miere de albine)
2 l de alcool dublu rafinat de 90 grade
1 l vodka fără arome, de 40 grade (țuică sau pălincă)
2-3 cuișoare (opțional)
Mod de preparare:
- curăţă vișinele de frunzuliţe şi codiţe, spală-le și apoi scurge-le de apă.
- într-o damigeană de sticlă, pune mai întâi un rând de vişine, apoi un rând de zahăr și tot așa până când se termină ingredientele.
- ultimul strat din damigeană trebuie să fie neapărat de zahăr.
- acopera damigeana cu un tifon sau dop, dar să nu fie închis etanș şi lasă la macerat 8-10 zile sau mai mult, până ce se topește tot zahărul.
- agită damigeana de 2-3 ori pe zi, pentru ca fructele să se amestece cu zahărul, formându-se un sirop.
- când s-a topit zahărul, adugă țuica peste vișine și sirop și lasă din nou la macerat cam 30 de zile, într-un loc întunecat şi mai răcoros, agitând damigeana, la 2-3 zile.
Citește și: Ingredientul pentru cea mai bună vișinată. Cum să o pregătești la tine acasă