Ce este curry, din ce se face și la ce se folosește
Publicat pe 27.05.2021 la 23:36 Actualizat pe 27.05.2021 la 23:36
Curry este unul dintre ingredienteșle cele mai aromate, având origini exotice și o istorie vastă. Pentru amatorii de mâncare aromată și iute, acest condiment este perfect în aproape orice ocazie.
- Cele mai bune rețete cu curry
- Din ce este, de fapt, făcut praful de curry
Ce este pudra de curry
Curry este un amestec de condimente. În compoziție pot fi de la 5-6 condimente, până la 30, astfel că tipul pudrei poate diferi de la bucătar la bucătar, unele putând fi mai picante, iar altele mai puțin. Există și o plantă numită după acest condiment care se pot folosit în multe mâncăruri indiene, asemenea celebrelor frunzelor de dafin în gastronomia italiană.
Ce este sosul curry
Sosul de curry este un ingredient des folosit în bucătăria thailandeză, devenind baza mâncărurilor exotice. Ingredientele unice sunt ardeii iuți adăugați, ceapa salota, usturoiul, galangal, lemongrass, coajă de kaffir lime, piper, smințe de coriandru, chimion, sare și pastă de creveți.
Din ce este facut condimentul curry
Pudra de curry se face dintr-un amestec de mai multe alte condimente aromate, fiind vorba chiar și de către 5-6 până la chiar 30 de arome unice care, în combinație, dau un gust inconfundabil. Condimentul curry se poate folosi la aproape orice mâncare, mai ales dacă sunteți amatori de preparate picante. Poți face atât orez, pui, cât și creveți, dar și legume simple.
3 retete cu curry
Multe sunt rețetele la care se poate adăuga condimentul curry, iar noi vă prezentăm trei dintre cele mai gustoase preparate pe care le puteți încerca la voi acasă.
Orez cu curry
Pentru această rețetă ai nevoie de 3/4 orez, 4 linguri de mazăre de la congelator, o bucată de unt, 2 lingurițe de curry și sare, după gust. Pune orezul la fiert împreună cu mazărea în două căni de apă și bucata de unt. Când începe să clocotească, pune praful de curry și sarea. În doar câteva minute preparatul este gata de servit.
Pui curry
Ca să faci pui cu sos de curry ai nevoie de 3 linguri de ulei, o ceapă tăiată fin, 2 linguri de curry, 400 de grame de roșii tăiate, 540 de grame de pui dezosat tăiat cubulețe, 150 mml de apă călduță, 2 linguri de coriandru și un vârf de curcuma sau turmeric. Călește ceapa la foc mediu apoi adaugă roșiile, pudra de curry, curcuma măcinată și gătiți câteva minute. Pune puiul peste amestec, apoi adaugă apa după 2-3 minute. Lasă la fiert 15 minute până ce sosul mai scade. Condimentează totul cu coriandru și servește-l cald.
Curry cu legume
Pentru această rețetă poți folosi legumele tale favorite. Poți pregăti un cartof mare, un morcov la fel, jumătate de conservă de mazăre pre fiartă, o ceapă mare, 300 de ml lapte de cocos neîndulcit, 3 linguri de pastă de tomate, 4 cepe verzi. 4 linguri de ulei vegetal, 1 linguriță de curry, 1 linguriță de paprika, 1 linguriță de turmeric, jumătate de linguriță de chimen, jumătate de linguriță de cardamon măcinat și sare după gust.
Taie ceapa și pune-o la călit, adaugă condimentele, apoi pasta de roșii, cartoful tăiat cubulețe și morcovul rondele. Ameste toate legumele pentru a se combina cât mai bine cu toate condimentele adăugate. Pune și mazărea și lasă să fiarbă la foc mic 10 minute. Pune sare după gust.
Citește și: REȚETA ZILEI: Creveți delicioși cu sos curry și lapte de cocos