Ce este quinoa, ce beneficii are și la ce preparate o poți folosi
Publicat pe 21.09.2021 la 12:07 Actualizat pe 21.09.2021 la 12:07
Printre cei care doresc să aibă un stil de viață sănătos se vorbește foarte des despre includerea în regimul alimentar a pseudo-cerealei quinoa. Cu toatea astea, publicul larg nu este prea obișnuit cu acest aliment, iar mulți se întreabă, încă, ce este și cum se consumă. În acest articol vei afla totul despre quinoa!
![Quinoa are conținut scăzut de calorii farfurie cu salata de quinoa](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2021%2F9%2F21%2F261788%2Fquinoaseminte.jpg&w=1200)
Quinoa are conținut scăzut de calorii
Unsplash
- Ce este quinoa
- Ce beneficii are quinoa
- Rețete cu quinoa
Ce este quinoa, o pseudo-cereală cu multiple beneficii
Incașii o numeau cereală, dar în prezent știm că este o pseudo-cereala din specia de plante Chenopodium, familia Amaranthaceae. Din planta de quinoa se manancă semințele, care au multiple beneficii pentru organism, datorită calităților nutritive.
Planta de quinoa este originară din Peru și Chile, dar astăzi se cultivă și în Statele Unite ale Americii, dar și în numeroase țări din Europa. Planta se cultiva cu succes și în România, dar puțini fermieri locali au ales s-o facă.
Ce beneficii are quinoa
Pseudocereala oferă organismului o cantitate foarte mare de energie, datorită conținutului bogat de riboflavina sau vitamina B2. De asemenea, are și calități anti-inflamatorii, anti-cancerigene și anti-depresive.
Consumul de semințe de quinoa contribuie la o bună circulație sanguina, la absorbția colesterolului, ajută metabolismul și îmbunătățește calitățile cognitive ale creierului.
Ce conține quinoa și câte calorii are
Quinoa face parte din categoria superalimentelor datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali. Totodată, quinoa nu conține gluten, este ușor de digerat și nu are un conținut caloric ridicat.
Bogata în proteine și în fibre, quinoa are în compoziție și lisina, un aminoacid cu rol important în absorbția calciului.
La capitolul calorii, semințele de quinoa stau, de asemenea, foarte bine. 100 de grame de quinoa au 120 de calorii, iar valoarea energetică din 100 de grame de quinoa este de 1,539 kJ.
Ca nutrienți, quinoa conține: carbohidrați, grăsimi mononesaturate, grăsimi polinesaturate și proteine. În aceste semințe se regăsește și un conținut ridicat de vitamine și minerale, respectiv: vitamina B1, vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6, vitamina B9 (acid folic), colina, vitamina E, calciu, fier etc.
Cum se gătește quinoa și cine o poate consuma
Din planta de quinoa se mănâncă doar semințele. Acestea se gătesc prin fierbere timp de 15 minute. De asemenea, este consumată și sub formă de faina de quinoa, fulgi de quinoa sau germeni de quinoa.
Când gătești cu quinoa, semințele se spală bine înainte de preparare, in caz contrar având un gust ușor amar. La fierbere se pune o parte quinoa la douaă părți apă. Când apa începe să fiarba, se pune quinoa și se lasă la fiert timp de 15 minute sau pana cand absoarbe toata apa.
Datorită conținutului scăzut de calorii și a faptului că nu are gluten, quinoa poate fi consumată și de persoanele cu intoleranță sau alergie la gluten, dar și de persoanele care urmează o cură de slăbire. Totodată, cei care urmează o dietă vegetariană sau raw-vegană consumă acest alment pentru conținutul ridicat de proteină.
Ce poți găti cu quinoa
Cel mai des, quinoa este utilizată în salate, dar poate fi inclusă cu ușurință și în deserturi, supe sau produse de panificație.
Salatele cu quinoa sunt foarte ușor de preparat și sunt perfecte simple sau alături de diverse cărnuri, ca garnitură.
Cum se păstrează quinoa
Dacă este crudă, quinoa se va pastra într-un recipient etanș, care va fi pus într-un loc răcoros și uscat – se păstrează așa până la 1 an. După gătire, quinoa se păstrează la frigider până la 5 zile sau la congelator timp de 1 lună.
Cât costă quinoa în România
Chiar dacă avem foarte mulți producători locali, quinoa se găsește întotdeauna pe rafturile supermarketurilor, dar și în magazinele naturiste.
Prețurile pentru acesT produs variază și în funcție de productor, dar și în funcție de locul din care este cumpărat ( supermarket sau magazin naturist). În mare parte, prețul unui kilogram de quinoa variază între 23 și 30 de lei.
Cele mai simple rețete cu quinoa
Pentru cei care își doresc un aport de proteină, dar nu doresc să mnnce carne aceste preparate sunt ideale.
Budincă de quinoa
Ingrediente
- 2 căni de apă
- 1 cană de quinoa
- 3 căni de lapte
- 2 banane foarte bine coapte
- 1 linguriță de unt
- 1 linguriță esență de vanilie
- 3 linguri de zahăr
- un praf de sare
Mod de preparare
Quinoa se spala bine apoi se pune la fiert. Când apa dă în clocot se pune si quinoa si se lasa la fiert circa 15 minute, timp in care mai amesteci in ea de cateva ori. Separat, pune intr-un blender laptele, bananele, zaharul si sarea si amesteca-le bine pana obtii o pasta bine omogenizata. Se amesteca aceasta pasta cu quinoa, apoi se pune la fiert la foc de intensitate medie. Când amestecul devine cremos si are consistenta unei budinci, se adaugă untul și vanilia.
Supa cremă de linte cu quinoa
Ingrediente
- 300 de grame de linte
- 200 de grame de quinoa fiarta
- un morcov
- un cartof
- un pastarnac mai mic
- sare, turmeric, piper
Mod de preparare
Lintea lăsată la umflat timp de 8-9 ore se pune într-o oala cu apa si se fierbe timp de 15-20 de minute, apoi se adauga legumele si se mai lasa la fiert inca 20 de minute. Gusta toate legumele, iar dacă sunt fierte bine, opreste focul, strecoara supa, dar pastreaza apa in care au fiert legumele.
Se amestecă legumele cu quinoa fiartă înainte și se dau în blender, adaugând apa în care au fiert legumele. La final se adaugă sarea, piperul si turmericul.
Salată de quinoa cu merișoare și portocale roșii
Ingrediente
- 250 grame quinoa
- 500 ml apă
- 150 grame spanac proaspăt
- 2 portocale roșii
- 75 grame merișoare
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 linguriță miere
- 2 linguri sâmburi de rodie
- 50 grame mentă proaspătă
- sare (piper dupa gust)
Mod de preparare
Quinoa se pune câteva ore în apa cu puțină zeama de lămâie, dupa care se scurge și se fierbe în apă cu puțina sare. Dupa fierbere, quinoa se lasa cateva minute acoperita, pentru a absorbi eventuala apa ramasă.
Spanacul și menta se spală, se usucă în servetel si se toaca; se asaza intr-un bol încăpător. Merișoarele se taie bucati mai mari si se lasa cateva minute la marinat cu uleiul si mierea (amestecate în prealabil)
Portocalele se curăță și se scot feliutele, cu grija, astfel incat sa nu aiba pielitele albe; feliile de portocale se taie pe jumatate si se adauga in bol, peste verdeturi.
Se adaugă semințele de rodie, coaja de portocale rasă si merișoarele pregatite ca mai sus. Se adaugă quinoa , sare si piper și se omogenizează cu grijă. După 10 min în care aromele s-au întrepătruns, salata se poate servi.