Ce fel de vin se bea la carnea de porc. Cum să alegi vinul perfect pentru masa de Crăciun
Publicat pe 22.12.2021 la 17:26 Actualizat pe 22.12.2021 la 17:26
Atunci când servim o masă cu care vrem să ne impresionăm familia și prietenii trebuie să știm cum să alegem vinurile potrivite în funcție de preparatele din carne pe care le servim. Astfel de cunoștințe ne sunt însă de folos nu numai când pregatim noi înșine masa, ci și atunci când ne răsfațăm cu preparate culinare deosebite într-un restaurant. Acum, în prag de sărbători, știm cu toții cât de importante sunt detaliile, astfel că noi ne-am gândit să îți dezvăluim câteva secrete de cum să alegi vinurile potrivite pentru masa de Crăciun, atunci când majoritatea alegem să servim preparate din carne de porc.
- Ce fel de vin se bea la carnea de porc
- Cum să alegi vinul perfect pentru masa de Crăciun
Ce fel de vin se bea la carnea de porc
Acum, în prag de sărbători, știm cu toții cât de importante sunt detaliile, astfel că noi ne-am gândit să îți dezvăluim câteva secrete de cum să alegi vinurile potrivite pentru masa de Crăciun, atunci când majoritatea alegem să servim preparate din carne de porc.
Porcul este considerat carne roșie, grea, și cam toată lumea ne îndeamnă la un vin roșu corpolent. Ar fi bine de spus că nu este o regulă obligatorie, pentru că la porc avem, de exemplu, cotletul care nu cere vin roșu, ci alb. Pentru că este o carne slabă, cea mai slabă pe care o are porcul, destul de fadă, aroma ei va fi complet acoperită de cea a vinului, dacă nu i-l potrivim cum trebuie.
În ce privește friptura, în general, bucățile de porc mai grase, cum ar fi ceafa sau gușa, merg mai bine cu vinurile roșii cu o corpolență moderată spre ușoară, cu cât sunt mai acide, cu atât mai bine. De asemenea, căutați vinurii roșii intens fructate. Întrucât carnea de porc are o anumită dulceață naturală, dacă nu implică condimente puternice și este gătită simplu, sunt de evitat vinurile cu tanini puternici.
Ce fel de vin NU se bea la carnea de porc și de ce
Un factor important de luat în considerare atunci când alegem vinul pentru carnea de porc este tipul de sos sau condiment pe care îl adăugați la friptură. Majoritatea rețetelor conțin ierburi aromatice, legume rădăcinoase sau condimente uscate, dar unele presupun glazură de miere sau sosuri balsamice. Ca urmare, toate acestea pot schimba gustul vinului, iar la rândul lui acesta poate influența gustul mâncării. Cu cât sunt mai dulci sosurile, cu atât avem mai multă nevoie de un vin mai dulce, ci nu de unul sec.
În ceea ce privește mezelurile din carne de porc, cele autohtone, și aici sunt de preferat vinurile fructate, fără tanini, cu aciditate crescută, pentru a echilibra grăsimea.
Citește și: Ce se mănâncă de Crăciun. Mâncăruri tradiționale românești din diverse zone ale țării