Ce se mănâncă de Crăciun. Mâncăruri tradiționale românești din diverse zone ale țării
Publicat pe 22.12.2021 la 17:17 Actualizat pe 22.12.2021 la 17:17
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar gospodinele sunt în toiul pregătirilor. În mare parte, românii au sacrificat deja porcii, iar acum sunt preparate bucatele care fac masa de Crăciun mult așteptată. Iată ce se mănâncă de Crăciun în diverse zone ale țării!
- Ce se mănâncă de Crăciun în România
- Mâncăruri tradiționale din toate zonele țării
Fiecare zonă a României are preparate specifice pentru masa de Crăciun, dar carnea de porc este elementul comun care se regăsește în toate colțurile țării. Cu toate astea, preparatele tradiționale precum sarmalele sau toba au diferite interpretări în fiecare regiune. Află ce se mănâncă de Crăciun în fiecare dintre ele!
Cele mai cunoscute mâncăruri tradiționale de Crăciun
De departe, cel mai cunoscut preparat tradițional de la masa de Crăciun este reprezentat de sarmale în toate zonele țării. Totodată, friptura de porc, cârnații, toba și salata boeuf se regăsesc pe mesele românilor cu ocazia Nașterii Domnului.
Ce se mănâncă de Crăciun în Moldova
PLa fel caîn fiecare zonă a țării, sarmalele sunt la loc de cinste pe masa de Crăciun și în Moldova. De asemenea piftia (răcitura), cârnații de porc, afumătura, caltaboșul și vinul roșu sunt nelipsite în această zonă. Ceva mai specifice zonei sunt pârjoalele, un fel de chiftele pe care moldovenii le servesc cu mândrie invitaților lor, de Crăciun.
În Moldova, există și obiceiul de a mânca mămăligă de Crăciun, datorită unor legende străvechi.
Ce se mănâncă de Crăciun în Banat
În Banat, salata de boeuf este foarte apreciată. Pe masa bănățenilor, de Crăciun, invitații vor servi friptură, cârnaţi, sorici sau tobă, dar și prăjituri de casă și trandiționalul tort trunchi. Preparatele din curcan sunt, de asemenea, întâlnite în această zonă în perioada sărbătorilor de iarnă.
Ce se pune pe masă de Crăciun în Maramureș
Pentru Maramureș, un preparat specific este balmoșul, o combinaţie de zer mai gros cu lapte prins şi bucăţi de caş de oaie. În acest zer gras se fierbe mălaiul, iar rezultatul este numit balmoș.
De asemenea, ciorba de porc, jumările și cârnații sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. Tradiționala horincă și palinca de Maramureș sunt și ele necesare la masa festivă.
Ce se mănâncă în Oltenia
La fel ca în celelalte regiuni, sarmalele sunt preparatul de bază, dar oltenii nu se opresc aici. Friptura păstrată în untură și piftia sunt adesea delicatese pe masa de Crăciun, în Oltenia.
Totodată, toba, cârnații afumați și salata boeuf completează perfect masa oltenilor. La capitolul desert, gospodinele din această zonă se întrec în îndemânare la prepararea cozonacilor, dar și la prăjiturile de casă.
Ce se mănâncă de Crăciun în Ardeal
Ardealul este cunoscut pentru mâncărurile mai grase, astfel că nu e de mirare că preferatele ardelenilor pentru masa de Crăciun sunt afumăturile: slănina, cârnații, costița și ciolanul afumat.
Alte preparate specifice sunt ciorba de porc ardelenească, sarmalele ardelenești (mult mai mari decât cele moldovenești, din carne de porc tocată, costiță și ciolan afumat, cimbru și maghiran), supa cu tăiței de casă sau galuște, ciorba de perișoare, chiftele, rulada de carne, salata boeuf, lebăr sau sângerete.