Cea mai bună rețetă de salată boeuf pentru masa de Sărbători
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 19.12.2020 la 00:08
Actualizat pe 19.12.2020 la 00:08
Salata boeuf este nelipsită de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Preparatul a cunoscut multe adaptări de-a lungul timpului, dar ingredientele principale rămân aceleași. Cu toate astea, exstă o rețetă de salată boeuf care poate fi vedeta meselor de Crăciun și Revelion.
- Rețetă de salată boeuf pentru masa de Sărbători
- Invitații îți vor cere rețeta
Toți românii au pe masă măcar o farfurie cu salată boeuf, în zilele de Crăciun și Revelion. Deși se face și varianta fără carne, după un post atât de lung cum este cel dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului, este și păcat să nu pui o bucățică de vită sau porc, în amestecul pentru salată.
Următoarea rețetă de salată boeuf are câte puțin din toate, astfel că este imposibil să nu fie pe placul tuturor. Este o rețetă clasică, dar pentru un gust mai special se va face cu vită. Cu siguranță, salata aceasta nu va sta prea mult în frigider.
Ingrediente
1 kg pulpă de vită (eu am folosit rasol de vită, că nu am mai găsit pulpa)
300 g morcovi
200 g păstârnac
300 g țelină rădăcină
2 cepe galbene medii
1 căpățână mare de usturoi sau 2 mai mici
1 ardei gras mediu
1 lingură de piper boabe
2 foi de dafin
O lingură sănătoasă de sare
1 kg cartofi roșii
200 g mazăre verde conservă
200 g castraveți murați
2 ouă întregi
300 ml ulei de floare soarelui
Mod de preparare
Zarzavaturile se curăță și se spală. Usturoiul și ceapa le spălăm și le curățăm doar perii de la rădăcină, lăsându-le în coajă.
Se pune o oală încăpătoare cu apă la fiert și când dă în clocot opărim pulpa de vită. O scoatem afară și o spălăm bine cu apă rece. Punem din nou oala încăpătoare, spălată cu 4 litrii de apă rece și adăugăm pulpa de vită, zarzavaturile întregi, ceapa, usturoiul și ardeiul gras, sare, boabe de piper și 2 foi de dafin. Punem oala pe foc mare până începe să clocotească după care reducem focul și-l lăsăm atât cât să fiarbă, exact ca la orice supă clară, pentru aproximativ 2 ore și jumătate.
Zarzavaturile și carnea se pun într-o caserolă și se acoperă imediat. Le lăsăm să se răcească complet.
Spălăm coaja cartofilor bine de tot cu ajutorul unui burete. Punem cartofii în oală cu apă și sare, să-i acopere bine și-i fierbem până sunt ușor de pătruns. Se scot afară pe un blat de lucru și e lasă câteva minute la răcit, atât cât să-i putem ține în mână când îi decojim. Decojim cartofii și-i lăsăm să se răcească complet într-un bol.
Mod de preparare pentru maioneză
Punem ouăle întregi alături de ulei și o jumătate de linguriță de sare într-un castron mai îngust. Cu ajutorul unui blender vertical vom face maioneza astfel: încercăm să prindem ambele gălbenușuri sub capul blenderului și-l pornim pe viteză maximă. Nu mișcăm deloc și lăsăm să își facă treaba singur. Când vedem că nu mai trage ulei e semn că maioneza este formată și atunci îl putem mișca și amesteca. Se dă la rece.
Taiem cuburi de 5-6 milimetrii toate zarzavaturile, cartofii, castraveții și le punem într-un castron alături de mazare, piper proaspăt râșnit, 3/4 din cantitatea totală de maioneză și amestecăm, dacă mai este nevoie mai adăugăm sare.
Se pune amestecul într-o formă potrivită de chec tapetată cu folie alimentară și se presează bine. Răsturnăm pe un platou, o ungem cu maioneza rămasă și o decorăm după cum dorim.