Ce sunt obrăjorii de porc și cum se gătesc. 3 rețete simple
Publicat pe 12.10.2021 la 17:53 Actualizat pe 12.10.2021 la 17:54
Deși românii sunt mari consumatori de carne de porc, nu toți sunt familiarizați cu obrăjorii de porc, preparat ce este considerat o delicatesă. Iată ce sunt obrăjorii de porc și cum se gătesc!
- Trei rețete cu obrăjori de porc.
- Ce sunt obrăjorii de porc și cum se gătesc
Ce sunt obrăjorii de porc și de ce sunt considerați o delicatesă
Obrăjorii de porc sunt, de fapt, mușchii maseteri, numiți astfel pentru că se află pe tuberozitatea maseterină a mandibulei porcului.
Acești mușchi pereche sunt nemipomenit de gustoși când sunt gătiți cum trebuie. Astfel, sunt considerați o delicatesă atunci când sunt gătiți lent, în vid și opțional, la cuptor.
Cum se pregătesc obrăjorii de porc
Ca obrăjorii de porc să fie perfecți trebuie să fie, mai întâi, curățați bine de pielițe, iar apoi să fie preparați cu ajutorul tehnicii de gătire sous-vide. Termenul înseamnă „în vid” și se referă la un mod de preparare a alimentelor lent, în apă, cu un control atent al temperaturii de gătire.
Rețete cu obrăjori de porc
Obraji de porc cu sos
Ingrediente:
- 6 bucăți obraji de porc
- 2 cepe
- 1 morcov mare
- 1/2 țelină
- 200 – 300 ml apă
- 200 ml suc de rosii
- 1 foaie dafin
- sare, piper
- cimbru
- paprika afumată
- condimente pentru carne, după preferință
- 3-5 linguri ulei
Mod de preparare
Obrăjorii de porc se curăță de pielița exterioară, se sărează și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
Tăiem ceapa peștișori, morcovul și țelina cubulețe sau bucăți grosiere.
Încălzim o tigaie cu câteva linguri de ulei și prăjim superficial, pe toate părțile, obrajii. La foc mediu spre mare. Cât să se rumenească la suprafață. Scoatem carnea din tigaie și o punem deoparte pe o farfurie.
În aceeași tigaie, dacă e nevoie, mai adăugăm ulei și călim legumele.Întâi ceapa, până devine sticloasă, apoi morcovul și țelina. Adăugăm condimentele. Legumele trebuie doar să se înmoaie și să se caramelizeze ușor.
Așezăm legumele călite și carnea ușor rumenită în vasul de gătit, care e bine să aibă capac.
Separat, amestecăm zeama de carne sau apa cu sucul de roșii, condimentăm cu sare, piper, cimbru, dafin și lăsăm să dea un clocot. Turnăm lichidul peste legume și carne.
Dacă alegeți să gătiți la cuptor, setați temperatura la 150ºC, acoperiți vasul, cel puțin în primele ore, și lăsați vreo 4 ore, până când carnea este foarte fragedă. Dacă aveți prea mult lichid în vas, lăsați la cuptor fără capac până mai scade sosul și se îngroașă.
Dacă gătiți pe plită, de asemenea, la foc foarte mic, cu capac până când avem nevoie să scadă sosul. Vom obține o carne fragedă, suculentă și un sos intens. Obrăjorii pot fi serviți cu cu garnitură de cartofi fierți și salată.
Obrăjori de porc în sos de cidru
Ingrediente:
- 500 g de obrăjori de porc
- 3-4 cepe verzi
- 1 cățel de usturoi
- cimbru uscat
- 1 lingură făina
- 1/4 l de cidru brut -
- 1 lingură de miere
- 1 linguriță de paprika afumată
- sare, piper
- 2 linguri ulei de măsline
- 10 g de unt
- verdeață tocată
Mod de preparare
Curățați și spălați legumele. Tocați mărunt ceapa și usturoiul. Dați obrăjorii de porc prin făină.
Într-o cocotă, încălziți uleiul si untul si reveniti carnea pe toate partile. După ce se rumenește puțin, adaugati ceapa si usturoiul și gătiti împreună. Puneți sare, piper, cimbru uscat si paprika.
Varsati cidrul, adaugati mierea si amestecati. Se vor adăuga și 100 ml de apa fiarta.
Când dă în clocot, puneți capacul și gatiti la foc potrivit 1h 30-2h. Trebuie sa verificați și să adaugați apă.
Amestecul se pune într-o oala nouă, se mai adaugă 50 ml de apă fiarta și se mai gătește încă 5 minute.
Rețetă obrăjori de porc serviți cu piure de cartofi și trufe a la Chef Roxana Blenche
Ingrediente:
- Obrăjori de porc: 2 kg
- Foi dafin 2 g
- Sare 3 g
- Piper 3 g
- Rozmarin 5 g
- Morcovi 2 buc
- Țelină 1 buc
- Ceapă albă 2 buc
- Ulei de floarea soarelui 50 ml
- Vin roșu 150 ml
- Cartofi 1,5 kg
- Lapte 200 ml
- Unt 250 g
- Sare 2 g
- Salsa de trufe 5 g
- Sare afumată 2 g
Mod de preparare
Curățam legumele (ceapa, morcovul și țelina), le tăiem cuburi mari și le așezăm în vasul cu capac din fontă emailată. Adaugăm rozmarinul, foile de dafin, sarea și piperul, după care așezam obrăjorii de porc frumos unul lângă altul.
Adaugăm uleiul de floarea soarelui, apa și vinul roșu, apoi punem capacul și punem oala în cuptor la 180 de grade timp de 3 ore
Pentru piureul de cartofi avem nevoie să punem cartofii tăiați cuburi în apa la fiert cu puțină sare. După ce au fiert îi pasăm bine, adaugăm unt și lapte și la final salsa de trufe
Citește și: Carne de porc marinată în vin roșu. Cea mai simplă și gustoasă rețetă de friptură