Cea mai bună făină pentru pâinea de casă. 5 sfaturi pentru alegerea ei
Publicat pe 14.01.2023 la 17:47 Actualizat pe 14.01.2023 la 17:47
Pâinea făcută în casă este un deliciu pentru mesele românilor, iar ei o pregătesc din ce în ce mai des. Această pâine este mult mai sănătoasă decât cea cumpărată din comerț. Ei bine, tu ai idee care este cea mai bună făină pentru pâinea de casă? Îți vom prezenta 5 sfaturi importante pentru alegerea ei.
- Cea mai bună făină pentru pâinea de casă
- Câteva sfaturi importante pentru alegerea ei
Care este cea mai bună făină pentru pâinea de casa
Pe ambalajul fiecărui tip de făină există câte un cod, iar codul care trebuie folosit pentru cea mai bună pâine de casă este 650. Făina 650 are un procent destul de ridicat de gluten și este genială pentru pâine, aluat de pizza, de covrigi, dar și pentru diversele produse de patiserie. Mai mult decât atât, făina 650 are o culoare închisă, iar ea este cel mai puțin procesată.
Care este cea mai bună făină integrală
Cea mai bună făină intergrală este cea care are scris pe ambalaj codul 1050. Această făină este cea mai dură dintre toate tipurile, iar și ea este bună pentru pâinea de casă. De asemenea, această făină mai este bună și pentru foietaje sau plăcinte.
De ce să faci pâinea în casă
Câteva motive pentru care să faci pâine în casă sunt următoarele:
-pâinea făcută în casă are valoare nutrivită mult mai ridicată decât pâinea cumpărată;
-făina, drojdia și sarea sunt ingredientele de care ai nevoie ca să prepari pâinea în casă, iar cu ajutorul lor vei obține o pâine mult mai sănătoasă și mai gustoasă;
-gustul de pâine caldă făcută în casă este mult mai delicios ca cel pe care îl oferă pâinea cumpărată;
-mâncarea ta va avea un gust mai bun dacă folosești pâine de casă;
-nu te costă mult să faci pâine în casă.
Ce conține făina pentru pâine
Făina 650, cea pentru pâinea de casă are vitaminele: niacină, tiamină și tocoferol, dar și mineralele: fier, fosfor și potasiu. Acest tip de făină are 364 kcal., 1 gram de grăsime, 76,3 grame de carbohidrați, dar și 10,3 grame de proteine.
Rețetă simplă de pâine de casă
Ingrediente:
-1 kg de făină
-600-650 ml de apă călduță
-10 gr de drojdie proaspătă sau 3 gr de drojdie uscată
-o linguriță de sare
-2-3 linguri de ulei
Mod de preparare:
Se formează un crater în mijlocul făinii și se toarnă apă. Se pune și drojdia în mijloc, iar într-o parte se pune o linguriță de sare. Se amestecă foarte bine totul și se mai pune apă. Se frământă foarte bine, iar din când în când se mai pune ulei și se continuă frământarea.
Se frământă timp de aproximativ cinci minute. Se pune aluatul într-un bol și se lasă la dospit pentru câteva ore, până își dublează volumul. După ce a trecut timpul se pune aluatul într-o tavă cu hârtie de copt și tapetată cu făină, după care se lasă la dospit timp de 30 de minute.
După jumătate de oră se bagă la cuptor, la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute. Se scoate din cuptor, se lasă la răcit și este gata de servit. Poftă bună!
Citește și: Rețetă de negresă cu gem. Un desert delicios pentru întreaga familie