Cea mai buna rețetă de pomana porcului la ceaun. Trucuri utile pentru gospodine
Publicat pe 22.12.2021 la 16:42 Actualizat pe 22.12.2021 la 16:45
Pomana porcului este rețeta tradițională în pragul sărbătorilor de iarnă. Preparatul tradițional este un vechi obicei care constă în oferirea unei mese de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului înaintea sărbătoririi Nașterii Domnului Iisus Hristos. Iată cum să prepari cea mai gustoasă rețetă și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!
- Rețetă pomana porcului la ceaun
- Iată cum se prepară!
Ce este pomana porcului, mâncarea tradițională de Sărbători
Pomana porcului este un obicei care constă în oferirea unei mese de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la vecini, rude și prieteni.
Înaintea sărbătoririi Nașterii Domnului Iisus Hristos, gospodarii obișnuiesc să taie porcul, conform tradițiilor românești
Rețetă de pomana porcului la ceaun
După terminarea tăierii și preparării delicatețelor din carnea de porc, gazda casei îi invită la masă pe toți oamenii care au ajutat la tăierea porcului și le oferă felul de mâncare tradițional care este obținut prin prăjirea bucăților de carne cu tot felul de mirodenii. Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi!
Ingrediente
- 1 kg de carne proaspătă de porc cu grăsime
- 300 g cârnați de porc
- 1 legătură de pătrunjel
- 3-4 căței de usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță de cimbru
- 2 linguri de ulei
- 1 pahar de apă
- 3-4 căței de usturoi
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Spălați carnea bine, iar mai apoi o tăiați în bucăți și o puneți în ceaun, cu apă. După ce o lăsați să fiarbă 20-25 și apa scade, adăugați uleiul și lăsați să se rumenească bine bucățile de carne.
Pe parcursul gătirii amestecați carnea cu ajutorul unei linguri de lemn, adăugați usturoiul, foile de dafin, piperul și sarea după gust, iar după încă 5-10 minute de gătit, opriți focul și puneți în farfurie. Presărăm puțin pătrunjel tocat deasupra preparatului.
Se recomandă să fie servit alături de mămăliguță și cu puțină brânză rasă pe deasupra. Poftă bună!
Trucuri pentru o carne frageda și aromată
Cea mai simplă metodă prin care poți să obții o friptură de porc foarte fragedă și aromată este aceea de a marina carnea înainte de preparare. Nu numai că ajută la frăgezire, dar îi oferi și o gamă largă de arome.
Usturoiul, sosul de soia, ghimbirul și uleiul de măsline îi oferă fripturii de porc o aromă deosebită.
Carnea de porc este recomandată să o lăsați la frigider timp de patru ore sau peste noapte, în sosul marinat pe care l-ați obținut. Așa vei găti mult mai ușor, iar preparatul va avea o aromă delicioasă și va fi foarte fraged.
Citește și: Cea mai simplă maioneză pentru salata boeuf. Rețeta care iese perfect și începătorilor