Cea mai simplă maioneză pentru salata boeuf. Rețeta care iese perfect și începătorilor
Publicat pe 22.12.2021 la 11:18 Actualizat pe 22.12.2021 la 11:36
Pe mesele de sărbătoare ale gospodinelor este o adevărată paradă a bunătăților. Începând cu ziua de Ajun de Crăciun și până după anul nou fel de fel de preparate, prăjituri și salate devin vedetele meselor copioase. Și cum rare sunt acele salate în care nu punem maioneză, noi am pregătit trei rețete simple care să te scoată din impas.
- Rețeta de maioneză clasică pentru salata boeuf
- 3 trucuri pentru cea mai buna maioneză
Rețeta simplă de maioneză pentru salata boeuf
În secolul vitezei, pentru ca masa să fie gata la timp gospodinele sunt tentante să cumpere maioneza în loc să o prepare acasă. Iată însă o rețetă simplă, care e gata cât ai clipi și iese și începătorilor.
Ingrediente
1 gălbenuș de ou crud
Ulei cât încape
1 vârf de lingurițăde muștar
un praf de sare
Mod de preparare
Într-un bol se pun gălbenușul de ou, praful de sare și muștarul. Se amestecă bine apoi se toarnă ulei, puțin câte puțin amestecând continuu. Se continuă procedeul până când maioneza se omogenizează și se întărește.
Cum poți face o maioneză dietetică pentru salata boeuf
Totuși există persoane care nu pot mânca maioneza clasică. Pentru acestea există maioneza dietetică. Această maioneză se face fără ulei însă are aceeași textură și un gust la fel de bun.
Ingrediente
4 ouă
4 lingurițe rase de muștar simplu (cca. 20 g)
300 g iaurt grecesc cu 2% grăsime
sare
opțional: piper alb măcinat
Mod de preparare
Cele 4 ouă se pun la fiert pentru 5 minute. Se trec apoi pe sub jet de apă rece și se lasă la răcit. Se decojesc ouăle și se taie în jumătăți. Gălbenușul este fiert potrivit, nu tare însă nici foarte moale.
În paharul blenderului de mână se pun jumătățile de ou fiert, cu tot cu albușuri și cele 4 lingurițe rase de muștar.
Se adaugă jumătate din cantitatea de iaurt.
Se mixează pentru 2-3 minute. Se adaugă sare și restul de iaurt și se mai mixează un minut.
Această maioneză are doar 10% din caloriile unei maioneze clasice.
Rețeta de maioneză vegetariană pentru salata boeuf
Bineînțeles, există și rețete de maioneză vegetariană. Această maioneză conține ulei, însă nu conține ou, ea fiind potrivită și pentru salatele de legume din zilele de post
Ingrediente
100 ml lapte de soia sau lapte de migdale
200 ml ulei vegetal
1 lingură de zeamă de lămâie
sare și piper alb după gust
opțional: muștar
Mod de preparare
În paharul blenderului de mână se pun laptele vegetal, zeama de lămâie și uleiul. Se mixează bine de câteva ori, fără să mișcăm blenderul de pe fundul vasului. Apoi ținem bine paharul cu o mână iar cu cealaltă tragem blenderul în sus de câteva ori până când maioneza e complet legată.
Adăugăm muștar, sare, piper și condimentele preferate.
3 trucuri pentru cea mai buna maioneză
Cea mai bună maioneză este cea care e potrivește familiei tale, însă există câteva trucuri pentru ca oricare dintre rețetele de mai sus să iasă din prima.
1. Toate Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei în momentul folosirii așadar nu uita să le scoți mai repede din frigider
2. În cazul rețetei clasice uleiul se adaugă în fir foarte subțire și se amestecă tot timpul.
3. Dacă maioneza s-a tăiat ea se poate drege cu zeamă de lămâie sau cu câteva picături de oțet. De asemenea se mai poate adăuga un galbenul de ou fiert.
Clasică, dietetică sau vegetariană maioneza este ingredientul ce nu lipsește niciodată din preparatele ce ocupă loc de cinste pe mesele îmbelșugate.