Cel mai rapid chec. Rețetă simplă și economică
Publicat pe 16.12.2020 la 17:38 Actualizat pe 16.12.2020 la 17:38
Nu aveți chef de făcut cozonaci sau prăjituri elaborate? Iată soluția salvatoare pentru mesele de sărbătoare. Checul este un desert simplu și rapid, la îndemâna oricărei gospodine și nu numai. Desertul nu necesită multe ingrediente și este gata în mai puțin de o oră.
- Cum poți face un chec foarte rapid.
- Rețetă gustoasă cu care vei economisi timp.
Cel mai bun chec după o rețetă simplă
Checul ar putea intra, cu ușurință, în categoria celor mai simple prăjituri. În același timp este și un desert cu care nu putem da greș. Este la îndemâna oricui, simplu de preparat chiar și pentru un amator în ale bucătăriei. Gustul său însă, ne încântă de fiecare dată, mai ales la mesele de sărbătoare.
Cum Crăciunul se apropie, vă propunem și noi o rețetă cât se poate de simplă, dar care poate fi reinventată după bunul plac al dumneavoastră. După gust, la rețeta de bază se pot adăuga: bucăți de ciocolată, stafide, rahat, nuci, vișine din compot sau orice fruct conservat. Singura condiție este ca toate acestea să fie tăiate în bucăți mici, sau mărunțite, astfel încât să nu ajungă la fundul compoziției.
Ingrediente
5 ouă
200 grame de faină
200 grame de zahăr
1 linguriță de praf de copt
2 linguri de cacao
4 linguri de ulei
2 plicuri de zahăr vanilinat
1 praf de sare
Mod de preparare
Primul pas este separarea albușurilor de gălbenușuri.
Într-un bol, albușurile se vor bate bine, împreună cu un praf de sare. După ce s-a obținut o spumă se adaugă și zahăru și zahărul vanilat.
Într-un alt recipient, gălbenușurile se amestecă cu uleiul, la fel cum procedăm și cu maioneza. Compoziția esre turnată apoi peste albușurile bătute. Se amestecă totul de jos în sus cu o spatulă.
Peste amestecul de gălbenușuri și albușuri se adaugă făina, care a fost amestecată anterior cu praful de copt.
Se împarte compoziția în două părți egale. În una dintre ele se vor pune două linguri de cacao, în timp ce cealaltă va rămâne exact așa cum este.
Într-o tavă specială de chec se va pune, mai întâi, hârtie de copt. Se toarnă apoi compoziția albă. Deasupra, se va pune și compoziția amestecată cu cacao. Cu ajutorul unei spatule, se va amesteca, foarte ușor, astfel încât cele două culori să se întrepătrundă.
Tava se lasă la cuptor în jur de 40 de minute.
Trucuri utile pentru acest chec. Rețeta e simplă dacă ții cont de ele
– Aluatul pentru chec nu trebuie lăsat să aștepte. Sub efectul căldurii, coca creşte datorită apei pe care o conţine şi care se transformă în vapori, dar şi datorită prafului de copt, care ajută de multe ori acest proces.
– Pentru gătitul la cuptor, bunica folosea tăvile de copt metalice sau tip teflon, de diverse dimensiuni şi forme. Aluatul nu se lipeşte, iar tăvile se spală şi se curăţă foarte uşor cu un burete special. În plus, formele geometrice rotunjite dau preparatelor un aspect decorativ deosebit.
– Făina păstrată la rece trebuie ţinută o vreme la cald, înainte de a o folosi pentru prepararea aluaturilor.
– Nucile se mărunţesc în timp record, dacă le băgăm într-o pungă de plastic şi trecem cu făcăleţul peste ele.
– Albuşurile se bat mai repede dacă se presară peste ele puţin zahăr pudră sau câteva picături de zeamă de lămâie.
– Cafeaua sau ciocolata pot fi înlocuite cu cacao.
– Pentru a obţine mai multă zeamă de la o lămâie, aceasta se cufundă în apa caldă înainte de a fi stoarsă.
– Compoziţia pusă în forme nu trebuie să depăşească trei sferturi din capacitatea vasului, pentru a avea loc să crească.
– În timpul coacerii nu trebuie deschis cuptorul doar dacă este indicat în reţetă.
– Aluatul se încearcă dacă este copt cu o scobitoare sau o andrea sau lama unui cuţit. Acestea trebuie să iasă curate.
– Pentru a îndepărta prăjitura scoasă de la cuptor din tavă, este important ca recipientul să fi fost bine uns sau tapetat cu hârtie pentru copt.
– Dacă prăjitura s-a ars la suprafaţă, fără să se fi copt în interior, acoperiţi-o cu o foaie de hârtie unsă cu unt.
CITEȘTE ȘI: Prăjitura televizor, rețeta copilăriei pe masa de sărbătoare