Prăjitura televizor, rețeta copilăriei pe masa de sărbătoare
Publicat pe 15.12.2020 la 20:35 Actualizat pe 15.12.2020 la 20:35
Televizorul era o noutate în țara noastră la începutul anilor 60. Acestui obiect modern, care ne-a schimbat viața, i-a fost dedicată și o prăjitură pe cinste. Este delicioasă și necesită ceva răbdare, însă rețeta nu va da greș pe mesele de sărbătoare.
- Prăjitura televizor, o rețetă deliciasă, plină de savoare!
- Gustul copilăriei pe mesele de sărbătoare.
- Iată cum o poți prepara.
Prăjitura Televizor era foarte în vogă prin anii 60-70, la fel ca și obiectul ce îi poartă numele, astăzi, nelipsit din orice gospodărie. În amintirea începuturilor televiziunii, dar și al gustului copilăriei bunicilor, această delicatesă ar putea face impresie la orice ocazie. Ne-am gândit ca acum, în prag de sărbătoare să vă propunem această rețetă inedită.
Poate deja ați gustat-o și știți despre ce este vorba. Unii oameni o mai cunosc și sub numele de „Prajitura Budapesta”. În esență, prăjitura nu este greu de preparat, doar necesită ceva migală și răbdare.
Rețeta Prăjiturii Televizor
Prăjitura are mai multe straturi. Este formată din două blaturi: unul de pandișpan, altul de ciocolată, cremă și glazură. Toate se vor prepara separat și necesită ingrediente diferite. Așadar, după cum am spus deja, înarmați-vă cu răbdare. Pentru cei pasionați va fi o adevărată plăcere, iar rezultatul va fi unul pe măsură. Vă garantăm că merită!
Iată ce vă trebuie:
Pentru blatul de pandișpan:
- 200 grame de faină albă de grâu
- 200 de grame de zahăr
- 4 ouă
- 8 linguri de apă calduță
- o lingură de praf de copt
- un praf de sare
Pentru crema albă:
- 1 ou
- 200 grame de unt
- 200 grame de zahăr
- 4 lingurițe (pline) cu făinî
- 350 de ml de lapte dulce
- zeama și coaja rasă de la o lămâie mare
Pentru glazură:
- 150 de grame de zahăr
- 2 linguri de apă
- 20 de grame de cacao
- 50 de grame de unt
Pentru foile cu cacao:
- 2 ouă
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de ulei
- 10 linguri de lapte
- 1 linguriță de amoniac
- 3 linguri de cacao
- 500 de grame de făină
Pentru însiropat:
250 ml de rom
Mod de preparare
Foile cu cacao:
Se pune untul într-un castron la temperatura camerei. Se adaugă zahărul și se amestecă bine până când acesta se topește și se obține o cremă omogenă.
Într-un alt castron, se bate oul și se adaugă peste crema de unt. Se toarnă laptele și se omogenizează compoziția cu ajutorul unui tel sau mixer.
Amoniacul se amestecă cu zeama de lămâie și se adaugă la crema obținută până acum.
Se pun ulterior lingura de cacao și făina care se încorporează, până la obținerea unui aluat compact, care nu se lipește.
Aluatul se lasă în castron acoperit cu un prosop, timp de un sfert de oră, pentru a crește
Între timp, se încălzește cuptorul la 180 de grade și se pregătește o tavă de 20/30 cm pe care se pune hârtie de copt.
Aluatul se împarte în două bucăți. Prima se întinde bine pe suprafața de lucru, cu ajutorul unui sucitor, până se obține o foaie subțire. Aceasta se va înțepa în câteva locuri cu o furculiță. La fel se procedează și cu cea de-a doua bucată.
Se pune prima foaie în tava de copt și se bagă la cuptor timp de 10 minute. Se scoate și se procedează la fel cu cea de-a doua.
Blatul de pandișpan:
Din nou, se aprinde cuptorul la 180 de grade și se pregătește tava în care au fost coapte foile de cacao, anterior.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Peste gălbenușuri se adaugă zahăr și se amestecă până când acesta se topește și se obține o cremă. Treptat, se toarnă apa călduță, care se încorporează în cremă. Se adaugă făina cernută, împreună cu praful de copt.
Separat, se bat albușurile cu un praf de sare, până devin ferme. Treptat se adaudăîn compoziția pregătită mai devreme.
Când toate ingredientele s-au amestecat bine, cpmpoziția se pune în tavă și se lasă la cuptor timp de 20-25 de minute.
Crema:
Se pune într-un castron oul cu zahărul și se amestecă până când devine totul o cremă. Se adaugă 100 de grame de lapte rece și, treptat, făina cernută. La final se amestecă zeama și coaja de lămâie. Toate se omogenizează cu un tel.
Într-o altă cratiță se aduce laptele la punctul de fierbere. Se toarnă apoi, încet, peste cremă și se amestecă continuu. Toate se pun apoi pe aragaz, la foc mic și se amestecă, până când crema se îngroașă.
Se acoperă cu folie alimentară, înțepată pentru a pătrunde aerul și se lasă la rece.
Între timp, se freacă bine untul, până capătă consistența unei creme.
După ce crema de ou se răcește, se adaugă treptat untul și se amestecă energic.
Glazura:
Într-o cratiță, se pun la foc mediu: apă, cacao și zahăr, care se amestecă încontinuu, până se îngroașă. Ulterior se adaugă untul, care se amestecă până se topește.
Montarea părjiturii:
Se pune una dintre foile de cacap pe un platou, apoi se însiropează cu rom. Se adaugă jumătate din cantitatea de cremă, apoi se pune blatul de pandișpan. Acesta se însiropează, la rândul său, cu rom.
Se pune și cealaltă jumătate de cremă și cea de-a doua foaie de cacao.
La final, se toarnă glazura deasupra.
Se lasă totul la rece, însă nu se recomadă la frigider. Există riscul ca glazura să se întărească prea tare, iar compoziția să se înmoaie.
Poftă bună!
CITEȘTE ȘI: Cea mai simplă prăjitură din lume. Rețeta din 3 ingrediente care iese oricui