Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire
Publicat pe 11.11.2020 la 21:07 Actualizat pe 11.11.2020 la 23:53
Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva.
- Rețete de colivă
- Cum se prepară coliva
Reteta de coliva traditionala
Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva. Ingrediente necesare și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente pentru coliva traditionala
- 300 de grame de arpacaș din grâu
- 1 litru de apă rece
- ½ de linguriță de sare
- 200 de grame de zahăr (se poate înlocui cu miere sau îndulcitor după gust)
- 3 linguri de extract de vanilie
- 150 de grame de nucă măcinată
- 100 de grame de nucă tăiată la cuțit
- 50 de grame de stafide înmuiate în 60 ml. de rom (opțional)
- coaja de la 1 lămâie mare
- pentru decor: 130 de grame de nucă fin măcinată, bomboane mărunte, puțină cacao, miez de nucă
Mod de preparare
Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu nu este nimic altceva decât grâu decorticat. Acesta fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.
După ce-l spălați bine, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros, acoperiți-l apoi cu 1 litru de apă și puneți-l pe foc mediu.
După ce a început să fiarbă, adăugați sarea și îndepărtați de 2 ori spuma formată la suprafață.
Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Din când în când, o dată la 10 minute, amestecați, ca nu cumva să se prindă de fund.
Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit. Asta durează cam 40-45 de minute. Dacă tragem cu lingura, putem vedea fundul cratiței timp de câteva secunde, semn că nu mai este mult lichid în cratiță.
Prepararea compoziției
Adăugați zahărul, care se topește rapid. Compoziția va deveni din nou mai fluidă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care amestecați continuu. După acest timp, opiți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați arpacașul să se răcească bine. Puteți să-l lăsați peste noapte, pentru că are nevoie măcar de 3 ore, într-un loc răcoros. În acest timp vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi ultima picătură de lichid.
Dacă am prepara coliva din grâu nedecorticat, acesta ar trebui dat prin mașina de tocat, după ce se răcește bine. Nu e nevoie să facem asta cu arpacașul din grâu, care fierbe perfect, boabele sunt înflorite bine și foarte moi. Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron, vom avea nevoie doar de partea galbenă de la suprafață. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit, neapărat să o puneți așa, pentru că va crea o textură plăcută. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat (opțional).
Se amestecă totul bine. Compoziția rezultată e consistentă și își ține foarte bine forma.
În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela. Din cantitățile de mai sus, se obțin 1 kilogram și 800 de grame de colivă.
Reteta de coliva ca la manastire
Ingrediente
- 1 kg arpacaș
- 1,5 kg mieji de nuci
- 250 g zahăr
- Coaja rasă de la 2 lămâi
- Coaja rasă de la 1 portocală
- 2 lingurițe Scorțișoară
- 3 linguri esență de rom
- Pentru ornat:
- Bomboane, cacao, zahăr pudră, miere etc. – după plac.
Cum se prepara coliva ca la manastire
Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura). Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.
Dă jumătate din cantitatea de mieji de nuci prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Păstrează câțiva întregi ca să faci crucea de pe colivă cu ei. Lasă grâul să stea peste noapte.
De dimineață adaugă miejii tăiați cu cuțitul și un sfert din cantitatea de mieji dați prin mașină la arpacaș, apoi amestecă și coaja rasă de lămâie și portocală. Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.
Frământă compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra pune în strat gros restul de mieji dați prin mașină și apoi poți trece sa ornezi coliva, după plac.
Reteta de coliva din 500 grame de arpacas
Ingrediente
- 500 g arpacas
- 350 g zahar
- 350 g nuca
- 6 pliculete zahar vanilat
- 5 lingurite coaja de lamaie
- 100 g stafide
- 1 pachet zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare a colivei din 500 g
Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.
Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte'.
Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.
În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.
Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.
Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.
După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.
Citește și: Plăcintă cu dovleac, cele mai bune și simple rețete