Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

De Camelia Murgeanu. Publicat pe 11.11.2020 la 21:07 Actualizat pe 11.11.2020 la 23:53

Coliva tradiţională  este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva.

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

instagram

  • Rețete de colivă
  • Cum se prepară coliva

Reteta de coliva traditionala

Coliva tradiţională este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Coliva reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, ingredient din care se fac și pâinea și coliva. Ingrediente necesare și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente pentru coliva traditionala

Mod de preparare

Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu nu este nimic altceva decât grâu decorticat. Acesta fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.

După ce-l spălați bine, puneți arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros, acoperiți-l apoi cu 1 litru de apă și puneți-l pe foc mediu.

După ce a început să fiarbă, adăugați sarea și îndepărtați de 2 ori spuma formată la suprafață.

Reduceți focul la minimum și acoperiți cratița cu capacul. Din când în când, o dată la 10 minute, amestecați, ca nu cumva să se prindă de fund.

Continuați fierberea până când lichidul a fost absorbit. Asta durează cam 40-45 de minute. Dacă tragem cu lingura, putem vedea fundul cratiței timp de câteva secunde, semn că nu mai este mult lichid în cratiță.

Prepararea compoziției

Adăugați zahărul, care se topește rapid. Compoziția va deveni din nou mai fluidă. Fierbeți în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care amestecați continuu. După acest timp, opiți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați arpacașul să se răcească bine. Puteți să-l lăsați peste noapte, pentru că are nevoie măcar de 3 ore, într-un loc răcoros. În acest timp vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi ultima picătură de lichid.

Dacă am prepara coliva din grâu nedecorticat, acesta ar trebui dat prin mașina de tocat, după ce se răcește bine. Nu e nevoie să facem asta cu arpacașul din grâu, care fierbe perfect, boabele sunt înflorite bine și foarte moi. Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron, vom avea nevoie doar de partea galbenă de la suprafață. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit, neapărat să o puneți așa, pentru că va crea o textură plăcută. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat (opțional).

Se amestecă totul bine. Compoziția rezultată e consistentă și își ține foarte bine forma.

În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela. Din cantitățile de mai sus, se obțin 1 kilogram și 800 de grame de colivă.

Reteta de coliva ca la manastire

Ingrediente

Cum se prepara coliva ca la manastire

Alege grâul și spală-l în 9 ape călduțe, apoi pune la fiert 3 litri de apă într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă apa, dă focul mic și adaugă arpacașul. Lasă-l la fiert și mai mișcă oala din când în când ca să nu se lipească grâul (nu se amestecă în grâu cu lingura). Lasă pe foc până când mai rămâne doar puțină apă, iar atunci adaugi zahărul și amesteci cu o lingură de lemn, apoi mai lași câteva minute pe foc, până ce se evaporă toată apa. Răstoarnă grâul într-un vas smălțuit și acoperă cu un prosop curat, umezit.

Dă jumătate din cantitatea de mieji de nuci prin mașina de tocat, iar pe restul taie-i bucățele cu cuțitul. Păstrează câțiva întregi ca să faci crucea de pe colivă cu ei. Lasă grâul să stea peste noapte.

De dimineață adaugă miejii tăiați cu cuțitul și un sfert din cantitatea de mieji dați prin mașină la arpacaș, apoi amestecă și coaja rasă de lămâie și portocală. Toarnă în compoziție esența de rom și gustă – dacă nu este destul de dulce, mai poți adăuga puțină miere.

Frământă compoziția cu mâna, apoi așaz-o pe platouri. Pe deasupra pune în strat gros restul de mieji dați prin mașină și apoi poți trece sa ornezi coliva, după plac.

Reteta de coliva din 500 grame de arpacas

Ingrediente

Mod de preparare a colivei din 500 g

Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de orice rețetă cu orez, pentru a face rețeta de coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte'.

Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.

Citește și: Plăcintă cu dovleac, cele mai bune și simple rețete

În articolul

Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Giulia Nahmany, întâlnire ”suspectă” cu un bărbat misterios. Blonda a fost surprinsă într-o zonă de fițe a Capitalei / PAPARAZZI
Paparazzi • ieri la 23:50
Giulia Nahmany, întâlnire ”suspectă” cu un bărbat misterios. Blonda a fost surprinsă într-o zonă de fițe a Capitalei / PAPARAZZI
  • Giulia Nahmany a avut parte de o întâlnire ”fulger”.
  • Blonda a fost surprinsă de paparazzii SpyNews.ro la ușa unui bărbat misterios.
Ce nu face Dan Diaconescu pentru ”cel mai bun prieten” al lui! Dă de pământ chiar și cu regulile / PAPARAZZI 
Paparazzi • ieri la 23:50
Ce nu face Dan Diaconescu pentru ”cel mai bun prieten” al lui! Dă de pământ chiar și cu regulile / PAPARAZZI 
  • Ce nu face Dan Diaconescu pentru ”cel mai bun prieten” al lui?
  • Dă de pământ chiar și cu regulile!
  • Imagini de senzație surprinse de către paparazzii Spynews.ro!
Cum își ia energia Nana Falemi înainte de sală! Pe unde a trecut fostul fotbalist înainte de a începe antrenamentul! / VIDEO PAPARAZZI
Paparazzi • ieri la 23:50
Cum își ia energia Nana Falemi înainte de sală! Pe unde a trecut fostul fotbalist înainte de a începe antrenamentul! / VIDEO PAPARAZZI
  • Cum a fost surprins Nana Falemi!
  • Și-a luat energia înainte de a pleca spre antrenamente!
Accident teribil soldat cu o victimă pe traseul Chișinău-Leușeni! Alte șapte persoane au ajuns la spital
Stiri interne • ieri la 23:47
Accident teribil soldat cu o victimă pe traseul Chișinău-Leușeni! Alte șapte persoane au ajuns la spital
  • Accident pe traseul Chișinău-Leușeni
  • Care este starea celor 7 persoane
Medicul lui Diego Maradona, anchetat pentru moartea fotbalistului. Ar putea fi acuzat de omor prin imprudență
Showbiz international • ieri la 23:44
Medicul lui Diego Maradona, anchetat pentru moartea fotbalistului. Ar putea fi acuzat de omor prin imprudență
  • Medicul lui Diego Maradona este anchetat pentru moartea fotbalistului
  • Ar putea fi acuzat de omor prin imprudență
  • Leopoldo Luque susține că nu este vinovat de moartea starului
Ciupi de la Mandinga, ”roast” cu sentimente ascunse pentru Delia. Toboșarul a dezvăluit detalii picante din relația sa cu jurata de la ”iUmor„: ”Șapte ani am fost…”
Emisiuni TV • ieri la 23:25
Ciupi de la Mandinga, ”roast” cu sentimente ascunse pentru Delia. Toboșarul a dezvăluit detalii picante din relația sa cu jurata de la ”iUmor„: ”Șapte ani am fost…”
  • Ciupi de la Mandinga a fost îndrăgostit de Delia.
  • Cei doi artiști au fost colegi șapte ani.
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe a1.ro
Anunță poliția dacă vezi o persoană cu un punct negru în palmă. Ce înseamnă
recomandare pe a1.ro
Jennifer Lopez a pozat nud la 51 de ani. Ce au observat fanii pe corpul vedetei
recomandare pe observator.tv
Bătaie în trafic, la Galaţi. Doi şoferi s-au dezbrăcat, apoi şi-au împărţit pumni şi picioare
recomandare pe observator.tv
O tânără mamă și-a purtat bebelușul mort în pântece 10 săptămâni, ca sora geamănă să aibă șanse la viață
recomandare pe antena3.ro
Horoscop rune 30 noiembrie - 6 decembrie 2020, cu Mihai Voropchievici. Racii câștigă pe toate planurile, Fecioarele au dat lovitura
recomandare pe antena3.ro
Minunile lui Arsenie Boca, analizate de neurologul Dumitru Constantin Dulcan şi teologul Constantin Necula
recomandare pe playtech.ro
Cine a fost prima iubire a Andrei. Cât a suferit artista în momentul despărțirii
recomandare pe playtech.ro
Fructele care te scapă de boli în sezonul rece. Sunt ieftine, toți românii trebuie să le consume
recomandare pe redactia.ro
Dana Budeanu, desființată de un medic stabilit în Belgia: Niște cârpițe! Așa ai învățat tu să faci bani? Copiind, mințind cu șmechereală și combinații?
recomandare pe redactia.ro
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a fost infidelă: ”Este cea mai…” Se pedepsește GRAV
recomandare pe romaniatv.net
Ţi-ai montat cauciucuri de iarnă pe maşină? Lipsa lor îţi poate aduce amenzi de mii de lei
recomandare pe romaniatv.net
Ce studii superioare are Dorian Popa. Nimeni nu se aștepta la asta!
recomandare pe romaniatv.net
Ce mâncăm în perioada postului? Cele mai indicate opțiuni alimentare și ce ar trebui să evităm
recomandare pe bzi.ro
A murit tatăl Laurei Cosoi! A fost răpus de COVID-19. Vedeta a confirmat decesul – EXCLUSIV / UPDATE
recomandare pe bzi.ro
Cine este amantul Ralucăi Pastramă. Cei doi ar fi petrecut de curând o vacanță la munte
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 30 noiembrie - 6 decembrie. O săptămână plină de speranță
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop lunar, decembrie 2020. O lună a schimbărilor și a romantismul