Cele mai delicioase clătite făcute acasă. Trei rețete de pancakes pe care ar trebui să le încerci
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 11.02.2021 la 22:21
Actualizat pe 11.02.2021 la 22:21
Clătitele americane, numite și pancakes sau flapjack au apărut în America, dar acum au pătruns ușor și în țara noastră, devenind desertul preferat al multor români. Spre deosebire de clătitele tradiționale românești, clătitele americane sunt mult mai groase și mai pufoase, având o compoziție diferită.
- Pancakes cu banane
- Pancakes cu mere
- Pancakes cu ricotta
La început, aceste clătite erau servite în America la micul dejun, cu tot felul de toppinguri. Mai târziu, acestea au apărut și în România și sunt un desert simplu și delicios, adorat și de cei mici. Când vine vorba de pancakes, siropul de arțar este principalul ”însoțitor” , care le conferă un gust aparte.
Pancakes cu banane
Aluatul pentru această rețetă este simplu și ușor de realizat. Des se întâmplă să rămânem cu banane mai coapte și să le aruncăm. Iată cum le putem folosi!
Ingrediente:
300 g banane coapte curățate, 2 ouă, 200 g lapte, 150-250 g apă minerală, 200 g făină, 20 g ulei sau unt topit, sare, vanilie (1 plic de zahar vanilat sau 1 lingurita extract), 50 g stafide (optional) și ulei/unt pentru prăjit.
Mod de preparare:
Bananele și laptele se amestecă într-un recipient înalt, până se obține o pastă asemănătoare unui milkshake.
Separat, se bat ouăle, zahărul vanilat și sarea și apoi se adaugă uleiul și făina. Treptat, se adaugă și compoziția cu bananele și laptele.
Se adaugă și apa minerală, pentru a dilua până la consistența dorită. Într-o tigaie încinsă se pune câte un polonic din compoziția finală. Se lasă să se rumenească la foc mic, iar apoi se întorc pe partea cealaltă.
La final, se servesc cu sirop de arțar sau felii de banane.
Pancakes cu mere
Pentru cei își doresc un mic dejun dulce și sănătos, aceasta este rețeta perfectă.
Ingrediente:
Pentru această rețetă ai nevoie de: 125 g făină, 30 g zahăr, 1/2 linguriță rasă praf de copt, 1 vârf cuțit bicarbonat, 1 ou mediu, 1 albuș, 110 ml lapte, 2 linguri ulei/2 linguri unt topit, 1 măr ras (cca 50 g după ce îl radem), 1 vârf cuțit sare, 1 linguriță scorțișoară, 1 plic zahăr vanilat. Pentru topping ai nevoie de: 40 g unt, 50 g zahăr brun, 2 mere medii, 40 g nuci și 3 linguri de apă.
Mod de preparare:
Se amestecă făina, praful de copt, sarea și bicarbonatul într-un vas. Ulterior, se adaugă zahărul, zahărul vanilat și scorțișoara, apoi oul, mărul, uleiul și laptele și se amestecă până la omogenizare.
Se acoperă vasul cu aluatul cu folie transparentă alimentară și se lasă la frigider pentru o jumătate de oră.
După o jumătate de oră, se adaugă și albușul oului.
Se pune la foc mediu o tigaie antiaderentă unsă cu o bucățică de unt. Se pune în centrul tigăii un polonic mic de aluat și se lasă să se extindă singur în tigaie.
Pentru topping, se topește untul la foc mic, apoi se adaugă merele tăiate cubulețe cu zahărul brun și apa. Se amestecă timp de aproximativ patru minute.
Se stinge focul și se servește imediat cu pancakes cu mere.
Pancakes cu ricotta
Aceste pancakes nu sunt clătitele clasice, însă prepararea lor durează la fel de puțin.
Ingrediente:
Ingredientele sunt următoarele: 250 gr ricotta, 2 ouă, 180 ml lapte, o linguriță de extract de vanilie, 120 gr făină albă, un praf de sare, o linguriță de praf de copt, 2 linguri de zahăr brun (optional), 2 linguri de unt, iar pentru topping: mascarpone, căpșuni și sirop de arțar.
Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă praful de copt, sarea, făina și zahărul. Se separă albușurile de gălbenușuri și se scurge lichidul din cutia de ricotta.
Peste gălbenușuri se pune ricotta, laptele și extractul de vanilie. Peste ele se adaugă mixul de făină și se amestecă bine, iar apoi se pun și albușurile în aluat.
Într-o tigaie încinsă se toarnă compoziția de clătite și se prăjesc câte trei minute pe fiecare parte.
Se servesc cu mascarpone, căpșuni și sirop de arțar.
Citește și: Cea mai buna pizza făcută în casă. Rețeta e mai simplă decât ai crede