Compot de struguri albi - trei rețete pentru toate gusturile
Publicat pe 29.09.2021 la 14:45 Actualizat pe 29.09.2021 la 14:45
Strugurii fac parte, fără dar și poate, din cele mai îndrăgite fructe de la noi, mai ales în condițiile în care pot fi baza unor preparate precum compot sau prăjituri ori tarte. De obicei, strugurii se mănâncă proaspeți, în starea lor inițială, însă ulterior boabele acestora sunt adesea conservate pentru iarnă. Iată trei rețete simple pentru un compot de struguri albi, gustos și sănătos, ideal pentru sezonul de iarnă care urmează.
- Compot de struguri albi, făcut în casă
- Iată trei rețete simple!
Sezonul de iarnă se apropie, astfel tot mai mult gospodine pregătesc diverse preparate pentru a le pune în cămară. Printre acestea, se numără și râvnitul compot de struguri albi, care se prepară de zeci de ani, încă din copilăria străbunicilor noștri.
Compot de struguri albi pentru iarnă
Tot mai multe gospodine, se pregătesc intens pentru sezonul rece. Pe lângă rețetele de zacuscă, murături sau dulceață, o porție sănătoasă de compot în plină iarnă este tot ce ți-ai putea dori. Și cum poți să păstrezi roadele viței de vie pentru cât mai mult timp, dacă nu într-o rețetă de compot de struguri.
Iată care este rețeta clasică de compot cu struguri albi, pe care chiar și bunicii noștri o foloseau.
Ingrediente pentru un borcan de 300 ml:
- 300 g boabe de struguri (depinde de mărime și de cum se așează în borcan)
- 30 g zahăr
- 200 ml apă
Am ales să prezentăm o rețetă pentru un borcan mic, de 300 ml, asta pentru ca fiecare gospodină să își adapteze rețeta în funcție de ce cantitate își dorește să aibă la iarnă.
Cum se prepară compotul cu struguri albi pentru iarnă
Boabele se desprind de pe ciorchine, se spală și se repartizează în borcane. Apa și zahărul se fierb și, după ce s-a dizolvat zahărul, se trage vasul de pe foc. Se lasă să se răcească. Se toarnă peste strugurii din borcan, se astupa borcanele și se fierb la bain-marie pentru 20 de minute. Iarna, se desface borcanul, iar siropul se diluează cu apă, după gust, și se mai fierbe un clocot.
Rețetă de compot din struguri albi fără conservanți
Datorită efectului său puternic hidratant, compotul este o băutură care ar trebui valorificată din plin în timpul verii. În plus, el furnizează organismului necesarul de vitamine şi de minerale care se pierd prin transpiraţie.
Deşi pare simplu de făcut, cele mai multe persoane nu-l prepară corect. Iată aici care sunt pașii și ingredientele necesare.
Ingrediente:
- 2 kg de struguri;
- 100 gr zahăr;
- 1-3 cuișoare;
- 1 L apă.
Mod de preparare:
Strugurii se spală, se curăță de pe ciorchine și se lasă în apă rece pentru câteva minute. Într-un vas mare se pune apa, se adaugă zahărul, cuișoarele și strugurii și se lasă să fiarbă pentru 5 minute. Strugurii se scot din vasul în care au fiert, iar siropul se mai lasă pe foc pentru încă 10 minute.
După ce siropul a fiert, se lasă să se răcească. Boabele de struguri se pun în borcane și siropul dulce se adaugă peste. Borcanele de compot se închid ermetic cu capace și se mai pun la fiert în bain-marie pentru aproximativ 30 de minute, din momentul fierberii.
Borcanele se lasă să se răcească peste noapte, iar a doua zi se pun în cămară și se păstrează pentru iarnă.
Compot de strguri albi fără zahăr
Ei bine, pentru că mai sunt și persoane care fie nu au voie la zahăr, fie nu sunt adepții dulciurilor, noi vă prezentăm rețeta compotului pentru iarnă din struguri dar fără zahăr.
Ingrediente:
- 800 g struguri
- 1 litru apă
- miere
- Opțional: scorțișoară, cardamon, păstaie de vanilie)
Mod de preparare:
Se folosesc struguri cu seminte cat mai putine (sunt si soiuri fara seminte) si ideal este sa fie cat mai parfumati strugurii. Mai mult decât atât, la acest compot se folosesc struguri de masă, cu boabele mari și pielița mai groasă decât a strugurilor pentru vin și care nu pocnesc cu ușurință la fiert.
Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil sterilizate (băgate în cuptor la 150 de grade pentru 15 de minute). După ce borcanele sterilizate s-au răcit, umpleți-le cât de bine puteți cu boabe de struguri. Strugurii trebuie să fie sănătoși și bine spălați înainte.
Umpleți borcanele cu apă. În fiecare borcan puneți puțină miere, după gust și după cât de dulci sunt strugurii voștri. Opțional, mai puteți adăuga: semințe de cardamon sau de vanilie sau batoane de scorțișoară.
Puneți capacele, înfășurați borcanele în ziare și puneți-le la fiert la bain marie pentru 30 de minute cronometrate din momentul în care începe să fiarbă apa. Lăsați borcanele să se răcească în apa în care au fiert, apoi le puteți muta în cămară.
Procesul de conservare durează trei zile
Deoarece în această perioadă fructele se găsesc din abundenţă şi, în plus, sunt accesibile ca preţ, poţi prepara compoturi pentru anotimpul rece. Pentru a obţine un compot autentic, ar trebui să ţii cont de următoarele recomandări. Procesul de conservare trebuie să dureze trei zile.
CITEȘTE ȘI: Compot de vișine gustos și sănătos. Trei rețete simple pentru toate gusturile