Cum faci cel mai bun lebăr de casă, după rețeta bunicii. Ingredientul care îi dă tot gustul
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.12.2024 la 21:29
Actualizat pe 04.12.2024 la 21:29
Lebărul de casă este un preparat tradițional, cu un gust savuros și o textură fină. Dacă vrei să știi cum faci cel mai bun lebăr de casă, citește rândurile de mai jos. Ce trebuie să adaugi pentru un plus de savoare. Ingredientul care îi dă tot gustul preparatului.
- Rețeta lebăr de casă
- Ingredientul care îi dă tot gustul
Lebărul este adesea preparat în perioada sărbătorilor de iarnă, sau în cadrul tradițiilor legate de sacrificarea porcului. Se prepară dintr-un amestec de carne de porc, inclusiv slănină, orez și condimente. Acest preparat este servit de obicei rece sau la temperatura camerei, alături de pâine de casă, muștar sau chiar varză murată. În unele regiuni, lebărul poate fi folosit și în diverse rețete, fiind tăiat felii și gătit în alte preparate.
Rețetă de lebăr de casă
Ingrediente:
- 1 kg de ficat de porc
- 1 kg de gușă de porc
- 1 inimă de porc
- 2 rinichi de porc
- 2 metri de maţe groase de porc
- 1 ceapă
- 2 foi de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 1 linguriță de piper boabe
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare:
Spală carnea de porc cu apă rece. Lasă ficatul de porc în apă ca să iasă sângele din el, apoi se fierbe-l separat, fără sare. Când nu mai iese sânge din el, înseamnă că este gata și îl poți scoate într-o farfurie.
Fierbe inima, rinichii și gușa de porc în apa în care pui o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriță de piper boabe și două foi de dafin. Prima care va fierbe va fi gușa de porc, așa că trebuie să o scoți prima.
Scoate, după ce au fierti, inima și rinichii într-o farfurie și lasă totul să se răcească.
Curăță gușa de șorici. Taie carnea în fâșii și toacă prin mașina de tocat amestecat, din fiecare câte o bucată, pentru că ficatul se toacă mai greu. Adaugă în compoziția rezultată după gust puțină sare, boia iute, cimbru măcinat și zeama în care a fiert carnea. Amestecă bine compoziția.
Spală mațele de porc cu apă caldă și puțin oțet, clătește-le bine taie-le în patru ca să încapă în cratița în care le vei fierbe. Umple-le ca pe cârnați, dar nu le îndesa pentru că vor plesni în timpul fierberii. Leagă la capete cu ață și înțeapă cu o andrea să nu plesnească în timpul fierberii.
Fierbe lebărul de porc timp de 30 de minute la foc mic în apă în care a fiert carnea. După ce au fiert, scoate cu o paletă pe o tavă, pune un fund și o greutate peste el ca să se preseze și lasă-l așa până a doua zi. A două zi, curăță bucățile de lebăr de grăsime și atârnă-le afară, la aer.
Citește și: Rețetă de lebăr de casă. Secretele poetului Mircea Dinescu pentru un preparat delicios