Cum faci o afinată tradițională la tine acasă. Trebuie să urmezi o rețetă simplă
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 24.10.2022 la 21:38
Actualizat pe 24.10.2022 la 21:38
Afinele sunt fructe bogate în nutrienți esențiali pentru organismul uman, dar reprezintă și ingredientul perfect pentru o băutură alcoolică îndrăgită de români. Afinata poate fi perfectă pentru mesele festive, în cantități moderate, dar este și ideală pentru cocktailuri, atunci când este făcută cum trebuie.
- Secretul unei afinate delicioase
- Ce pași trebuie să urmezi
O afinată de casă delicioasă nu are legătură cu țuica sau pălinca, care fac ca gustul afinelor să se piardă. O rețetă tradițională de afinată este cât se poate de simplă, dar are la bază afine și vodcă, dar și multă răbdare și atenție la câțva pași importanți.
Rețetă de afinată tradițională
Ingrediente
- 1 kg afine
- 500 ml vodca 40° (sau 250 ml alcool dublu rafinat de 96° + 250 ml apă)
- 500 g zahăr
Afinele de pădure, nu cele de cultură, sunt cele mai aromate și indicate pentru afinată. Se spală și se curăță de codițe, apoi se lasă la scurs și zvântat într-o strecurătoare.
La pasul următor, într-un borcan suficient de încăpător se pun afinele în 3-4 straturi, alternativ cu zahărul. Se lasă afinele la rece o zi (la frigider sau la cămară răcoroasă). Dacă borcanul cu afine și zahăr este lăsat la căldură, riscați să se borșească (să fermenteze).
După o zi, borcanul se scutură bine. Zahărul trebuie săă fie aproape dizolvat și afinele să fi lăsat zeamă. Se mută afinele cu siropul lăsat într-un borcan mai mare, apoi se toarnă alcoolul peste ele și se amestecă bine sau se agită borcanul. Se închide ermetic borcanul cu capacul, iar afinata se duce în pivniță, la răcoare și întuneric.
Borcanul cu afinată tradițională se lasă la macerat timp de 6 săptămâni, într-un loc întunecat și răcoros. Culoarea finală a afinatei depinde de soiul afinelor.
La final, pentru consum, fie strecurați afinata (prima dată prin sită și apoi printr-o pânză curată), fie o lăsați în borcan (cu fructe cu tot) și scoateți treptat din ea, când doriți.
Citește și: Cât timp se fierbe sucul de roșii, de fapt. Multe gospodine greșesc