Cum faci papanași fierți. 3 retețe simple și gustoase
Publicat pe 30.12.2020 la 16:42 Actualizat pe 30.12.2020 la 16:42
Doriți un preparat dulce, tradițional simplu și rapid? Papanașii sunt răspunsul. Fie că îi preparăm pentru plăcerea noastră sau dorim să ne impresionăm musafirii, acest desert al copilăriei nu va da greș niciodată. Și pentru a nu cădea greu, mai ales acum, în perioada Sărbătorilor, noi vă propunem trei rețete de papanași fierți, nu prăjiți, pentru gustul oricărui pofticios.
Mod de preparare
Umple o cratiță cu apă caldă și pune-o la foc mediu.
Pune 50 de grame de unt într-o tigaie, tot la foc mediu. Când untul s-a topit, adaugă pesmetul și prăjește-l timp de 4-5 minute, până capătă o frumoasă culoare aurie.
Stinge focul și mută imediat pesmetul într-o farfurie și lasă-l la răcit. Ulterior, adaugă trei linguri de zahăr și amestecă.
Pune brânza de vaci, foarte bine scursă, într-un vas.
Adaugă oul, grișul, făina, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie și amestecă până la omogenizare.
Se va obține un aluat cremos, care trebiue mutat pe planul de lucru pudrat foarte bine cu făină.
Ruleză aluatul într-un cilindru de cca 3-4 cm. Taie ruloul în felii de aproximativ 2 cm grosime. Dă o formă rotunda fiecarei felii și apasă cu degetul centrul fiecărui papanaș, fără a-l perfora.
Când apa începe să fiarbă, adaugă sarea și toți papanașii.
În momentul când se ridică la suprafață, acoperă cratița cu un capac și mai lasă-i la fiert timp de 10 minute, la foc mic spre mediu.
Scoate papanașii fierți din apă și pune-i pe farfurii. Adaugă, cât încă sunt calzi cele 10 grame de unt moale. După ce untul s-a topit, pune pesmetul crocant deasupra.
Rețetă de papanași fierți ardelenești
Ingrediente
Pentru papanași:
- 700 gr brânză de vaci bine scursă de zer
- 40 gr zahăr pudră
- 40 gr zahăr tos
- 2 ouă medii
- 80-100 gr griș
- coaja rasă de la 1 lămâie bio
- 1 praf de sare
Pentru pesmet:
- 200 gr pesmet
- 100 ml ulei de rapiță Estermann
- 100 gr zahăr tos
- 40 gr zahăr vanilat
Mod de preparare
Toate ingredientele se amestecă și se frământă pentru obținerea unui aluat omogen. Se lasă la rece 1 oră. Acest pas este important pentru că îi permite grișului să se umfle suficient și să aibă o ținută bună la fiert.
Între timp, se pune apă la fiert.
Se modelează papanași de cca 50 gr bucata și se pun la fiert în două tranșe când apa dă în clocot. Se fierb cca 6-7 minute, se vor ridica la suprafața apei.
Când sunt gata, se scot cu spumiera și se aruncă direct în tigaia cu pesmet pentru a se acoperi integral cu mantie de pesmet.
Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă, se adaugă pesmetul și se amestecă continuu până prinde o culoare auriu-brună. Abia apoi se adaugă zahărul tos și se continuă prăjirea pesmetului până este bine rumenit. Se amestecă des pentru a nu se arde.
La final, se adaugă și zahărul vanilat.
Rețetă de papanași fierți fără făină
Ingrediente
Pentru papanași:
- 450 gr brânză dulce stoarsă bine
- 180 gr griș
- 30 gr zahăr pudră
- 2 buc ouă
- 2 plicuri zahăr vanilat
- după gust coaja citrice lămâie/portocale
- puțină sare
Pentru pesmet:
- 80 gr unt
- 160 gr zahăr
- 160 gr pesmet
- după gust zahăr vanilat
Mod de preparare
Pune brânza într-un bol, adăugă grișul și zahărul pudră, apoi ouăle, zahărul vanilat, coaja de la citrice și sare. Amestecă bine totul.
Acoperă compoziția cu o folie lasă totul la frigider timp de o jumătate de oră.
Între timp facem pesmetul prăjit: punem untul într-o cratița, când s-a topit adăugăm pesmet. Amestecăm continuu, la foc mic, până devine auriu la culoare.
Ia cratița de pe foc și adăugă zahărul și vanilia. Amestecă bine.
Scoate aluatul de la frigider. Se ia o bucată de aluat și se modelează sub formă de bilă.
Se așază pe un platou, opțional se poate pudra platoul cu făină.
Pune o oală cu apă la fiert și adăugă puțină sare.
Când clocotește adăugă găluștele.
Se vor duce întâi la fund apoi se vor ridica. Le fierbem 4 minute la suprafață. Nu amestecăm în apă, avem sanse să zdrobim găluștele.
Se scot găluștele direct în tigaia cu pesmet. Se rostogoles prin pesmet și se așeză într-un bol.
În mod normal, papanașii sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, dar pot fi lăsați și simpli, doar presărați cu zahăr.
Cuvântul „pananași” este posibil să provină din latinescul papa, care înseamnă „mâncare de copii”.
Poftă bună!
Surse: lagourmandisemousseadina.com; cookpad.com; lauraadamache.ro.
CITEȘTE ȘI: Cum faci un aluat de pizza pufos. Rețete și trucuri pe care puțini le stiu