Cum prepari somon în cuptor după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Ce să adaugi pentru un plus de aromă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 03.12.2024 la 15:06
Actualizat pe 03.12.2024 la 15:16
În ediţia de astăzi, 3 decembrie, Chef Jani Alexandrids propune un meniu complet, format dintr-un starter, salată cu dressing de iaurt, un fel principal, somon în cuptor, şi un desert, budincă de pâine.
- Somon în cuptor preparat după rețeta lui Chef Janni Alexandridis
- Ce să adaugi pentru un plus de aromă
Ingrediente starter- salată cu dressing de iaurt
salată
roşii
ceapă
porumb
lapte
iaurt
usturoi
mărar
pătrunjel
avocado
boia de ardei
Mod de preparare:
Pentru a pregăti dressingul, se amestecă într-un bol două linguri de iaurt grecesc cu o lingură și jumătate de lapte, se adaugă puțin ulei, un praf de sare și un praf de piper. Pentru un gust mai intens, se încorporează busuioc, mărar, pătrunjel și usturoi ras, iar pentru un plus de aciditate se adaugă zeamă de lămâie, ajustând cantitatea după preferință. Se amestecă bine până se obţine o compoziție omogenă.
Pentru salată, se taie legumele în bucăți medii și se adaugă avocado, apoi se toarnă dressingul pregătit peste acestea. Se amestecă totul cu grijă pentru a distribui uniform sosul. Este gata de servit.
Ingrediente fel principal-somon în cuptor
somon
unt
suc de lămâie
usturoi
sare
piper
pătrunjel
mărar
ulei
Mod de preparare:
Pentru a marina somonul, se amestecă unt moale cu usturoi ras, sare, piper măcinat și coajă rasă de lămâie, până se obține un sos omogen. Pentru un plus de aromă, se adaugă un mix de ierburi format din mărar și pătrunjel. Se așază bucățile de somon pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se ung generos cu sosul pregătit în prealabil. Se presară deasupra un strat suplimentar de sare și piper, apoi tava se lasă în cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 15 minute. După ce somonul este gata, se presară pe deasupra mixul de ierburi proaspete.
Ingrediente desert-budincă de pâine
unt
lapte
ouă
zahăr brun
extract vanilie
scorţişoară
pâine
Mod de preparare:
Pentru acest desert, se vor folosi: pâine albă, cozonac și pâine brioche, tăiate toate în cuburi egale.
Într-un bol mare, se bat 6 ouă, apoi se adaugă lapte, zahăr brun și esență de vanilie. Pentru un gust mai intens, se încorporează și scorțișoară. Se toarnă compoziția lichidă peste cuburile de pâine.
Se adaugă fructe proaspete, un praf de sare și se presară un strat generos de zahăr brun deasupra pentru a se carameliza frumos în cuptor. Se coace totul într-un cuptor preîncălzit la 180°C, timp de 30 de minute.
Într-un mojar, se zdrobește zahăr brun până devine fin, pentru a-l folosi ca decor sau topping. Desertul se va servi cald, alături de fructe proaspete și o porție de înghețată.